≫ 

Dečak (14) u Zagrebu popio litar votke i završio u bolnici: Slavio poslednji dan škole

Centar za zdravlje mladih i Gradska služba za zdravstvo objavili su istraživanje prema kojem je 90 odsto maloletnika u Hrvatskoj probalo alkohol

  • 1
Tinejdžer, maloletnik pije alkohol, alkoholizam među decom, omladinom, pijan, pijanstvo Foto-ilustracija: Shutterstock

Dečak (14) u Zagrebu popio je litar votke tokom proslave poslednjeg dana škole i završio u bolnici. 

On je odmah odveden u bolnicu i trenutno se nalazi u veoma ozbiljnom stanju. Osim njega još dvoje mladih takođe je prevezeno u dečju kliniku. Danas je poslednji školski dan u Hrvatskoj, pa mnogi učenici danas slave širom zemlje.

Stotine maloletnika ovih dana na Jarunu i Bundeku, ali i po brojnim zagrebačkim parkovima, slave poslednje dane škole. Ivana Portolan Pajić iz Gradske službe  za zdravstvo apeluje na roditelje da dođu po decu, prenosi Index.

- Uradili smo sve što je u našoj moći da suzbijemo štetnu zlouporabu alkohola u mladoj populaciji, radi se o maloletnicima od 14, 15 i 16 godina, a verujemo da među njima, nažalost, ima i mlađih, kazala je, dodavši da su u koordinisanoj akciji s Gradskim društvom Crvenog krsta i Hitnom medicinom Grada Zagreba, komunalnim redarstvom, spasilačkom službom, pa čak i Državnim inspektoratom - rekla je Portolan Pajić.

Ona je zatim dodala da službe ne mogu pokriti sve delove grada.

- Nažalost, informacije koje dolaze do nas su da ima puno alkohola na tim proslavama. Već smo imali nekoliko slučajeva intoksikacije, od toga jednu vrlo tešku intoksikaciju maloletnika od 14 godina, koji je upućen u bolnicu. Nadamo se da će biti dobro, ali radi se o zaista teškom, akutnom stanju pijanstva. Molim roditelje sve dece, koji znaju da su im deca na zabavama, da krenu prema njima, da ih preuzmu i odvedu njihovim kućama - rekla je ona.

U glavnom gradu ne znaju ni za kakav program, mladi su sami organizovali okupljanja. Trenutno ih je najviše na Jarunu i Bundeku.

- Mi apsolutno nikakve veze nemamo s njihovim organizacijama, a naše službe će tamo biti sve do osam sati. Molimo da ne dolazi do situacija u kojima moramo tražiti podatke o roditeljima i zvati ih da dolaze po svoju decu koja su u teškom stanju. Molimo ih da se sami pobrinu za to gde su im deca, provere je li sve u redu - kazala je Portolan Pajić za Radio Sljeme.

Pre dva dana Centar za zdravlje mladih i Gradska služba za zdravstvo objavili su istraživanje prema kojem je 90 odsto maloletnika probalo alkohol.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA