Wikimedia odstranila administratora hrvatske Wikipedie jer je promovisao desničarske ideje

Ovi stavovi su uključivali i tvrdnje da je Hitler napao Poljsku i započeo Drugi svetski rat pošto su Poljaci počinili genocid nad Nemcima

  • 4
Hrvatska Wikipedia Printskrin: Wikipedia

Fondacija Wikimedia banovala je administratora hrvatske verzije Wikipedie pošto je istraga otkrila da je zajedno sa drugim adminima, editovao sadržaj objavljujući radikalne, desničarske ideje. Ova grupa je imala kontrolu nad sajtom od 2011. do 2020. godine, navela je Wikimedia u izveštaju objavljenom početkom juna, navodi Record media.

- Čini se da su ovu grupu činili prijatelji iz realnog života, ideološki simpatizeri i politički saveznici - navode iz organizacije.

Wikimedia navodi da je otkrila da je ova grupa "sistematski stvarala i uređivala članke koji su imali neenciklopedijski sadržaj i otvoreni istorijski revizionizam, često koristeći upitne onlajn izvore da bi izneli alternativne poglede ili istorijske činjenice".

- Mnogi tekstovi koje su stvorili članovi ove grupe predstavljaju stavove koji se poklapaju sa političkim i socio-kulturnim idejama koje propagira neformalna grupa hrvatskih radikalnih desno orijentisanih političkih partija i ultra-konzervativnih populističkih pokreta - navode iz ove organizacije.

Nisu koncentracioni logori nego radni kampovi

Ovi stavovi su uključivali i: tvrdnje da je Hitler napao Poljsku i započeo Drugi svetski rat pošto su Poljaci počinili genocid nad Nemcima; redefinisanje koncentracionih logora kao radnih kampova; pokušaja da se uvedu neutralni stavovi o ustaškim poglavarima odgovornim za nasovna ubistva; stvaranje termina "jugokomunizam" da bi se opisala navodna zavera protiv hrvatske nacije od strane jugoslovenske komunističke partije...

Ovi i mnogi drugi "incidenti" i editovani tekstovi opisani su u izveštaju Fondacije Wikimedia, na 61. strani, koji je objavljen početkom meseca.

Međutim, dok je ova tema nova za englesko govorno područje, mnogi primeri problematičnog uređivanja tekstova ove grupe poznati su hrvatskoj štampi i korisnicima još od 2013. godine, kada je Fejsbuk stranica počela da razotkriva neke od najkontroverznijih članaka pronađenih na sajtu. Od tada, nekoliko drugih urednika hrvatske Wikipedie pokušalo je da iz ruku ove grupe preuzme kontrolu nad uređivanjem sajta, ali im nije uspelo.

Kubura banovan novembra 2020.

Wikimedia fondacija se uključila prošle godine pošto je otkriveno da je administrator hrvatske Wikipedie koristio lažne naloge da bi manipulisao diskusijama i izborom zaposlenih. Administrator identifikovan kao Kubura, izbačen je sa Wikipedie u novembru 2020, a novom menadžmentu je dozvoljeno da donosi odluke.

Izveštaj Wikimedie o zloupotrebama ovog tima ukazuje i na moguće slično desničarsko uređivanje tekstova srpske verzije Wikipedie.

Ovo je drugi veći skandal koji se desio tokom protekle godine. U septembru 2020, Wikimedia je prestala da sarađuje sa kompanijom zaduženom za odnose s javnošću, koja je stvorila i koristila mrežu lažnih računa da bi uređivala sajt u korist nekih klijenata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    22. jun 2021 | 06:35

    А шта је са Хистори каналом и серијом о измишљеним хрватским краљевима!??

  • Перагеније

    21. jun 2021 | 22:29

    Ех, слуга је слуга, и кад је господар одавно иструлио... Данке Дојчланд за уску варош.

  • Bg

    22. jun 2021 | 06:45

    U hrvatskim udzbenicima su takve ideje istorijske činjenice. Npr. U njima piše da je čistota hrvatskog jezika tekovina NDH. Zbog svega toga postoji ogromna mržnja prema Srbima, koja se neguje od obdaništa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA