Ni mrtvim Srbima ne daju mira: Vandali uništili 17 spomenika na pravoslavnom groblju

- Pre nekih desetak godina na grobovima su bili drveni krstovi, a u jednom momentu su oni bili naopako okrenuti i zabodeni u zemlju - pričaju meštani

  • 12
Pravoslavno groblje Nova Gradiška

Printskrin: RTRS

Na pravoslavnom groblju u naselju Kovačevac kod Nove Gradiške u Hrvatskoj, uništeno je 17 nadgrobnih spomenika.

Dok policija traga za počiniocima, malobrojni Srbi povratnici ne kriju zabrinutost. Ovo se, kako ističu, ne događa prvi put.

Vandalski čin ovakvih razmjera nezapamćen je u Novoj Gradišci i okolini. Na pravoslavnom groblju u Kovačevcu 17 spomenika, većinom ispisanih na ćirilici, u potpunosti je uništeno. Uništeni su i pojedini drveni krstovi.

- To je toliko nisko, toliko mizerno, ja se naježim, nemam reči. Pre nekih desetak godina na grobovima su bili drveni krstovi, a kada su mi došli zetovi iz Nemačke, ti krstovi su bili naopako okrenuti i zabodeni u zemlju - ispričao je Boško Margetić iz Kovačevca za RTRS.

Rušenje pravoslavnih spomenika uznemirilo je Srbe povratnike. Ovako se, kažu, šalje loša poruka.

Goran Nogić, predsednik Veća srpske nacionalne manjine, Nova Gradiška, rekao je da se ruše grobovi njihovih predaka.

- Ne može čovek ostati ravnodušan na to. To je vest koju smo svi primili kao da nas je neko ubo šilom - potresen je Nogić.

Iz Policijske uprave brodsko-posavske saopštili su da je na licu mesta izvršen uviđaj, kao i da se traga za počiniocima.

- O navedenom događaju, policija je 16. juna 2021. godine obavestila Opštinska državno tužilaštvo u Slavonskom Brodu, te sledi podnošenje krivične prijave protiv nepoznatog počinioca - naveli su iz PU brodsko posavske.

Rušenje nadgrobnih spomenika u Kovačevcu nije izolovan slučaj. Na meti vandala proteklih godina često je bilo i pravoslavno groblje u Novoj Gradišci.

A svaki ovakav potez kod Srba povratnika izaziva dodatnu strepnju i strah. Prema poslednjem popisu, u Novoj Gradišci bilo je 670 Srba. Njihov broj se, međutim, smanjuje. Neki čak prestaju da se izjašnjavaju kao Srbi, tvrde predstavnici srpske zajednice s ovog područja.

Nogić upozorava, da su Srbi strahujući za svoju sudbinu, prestali da se izjašnjavaju kao pripadnici srpskog naroda i da kidaju veze sa svim što ima riječ "srpski".

Dušan Nogić, predsednik veća Srpske nacionalne manjine Brodsko-posavske županije, navodi da je prisutan strah kod pripadnika srpskog naroda, te upozorava da kada u društvu postoji strah, tu nema razuma, ni pameti.

Gradske vlasti obećale su sanaciju porušenih spomenika na pravoslavnom groblju u Kovačevcu. Srbi povratnici očekuju da će krivci za taj vandalski čin što prije biti pronađeni i procesuirani.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tesko njima

    22. jun 2021 | 09:11

    Bolestan narod, definitivno!

  • BOSANAC

    22. jun 2021 | 08:58

    To su nove ustase, boli ih poraz iz 2 sv rata. Kukavice bili prije pa i sada. Vjecno uz Tita i NOB

  • Cika Velja

    22. jun 2021 | 09:33

    Vatikan ih nagradio ulaskom u EU jer obavljaju vec dogovoren posao???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA