Robovlasnik sa Visa: Izrabljivao grupu Nepalaca, obećavao im državljanstvo, meštani prijavili slučaj

Osumnjičenom preti kazna od tri do 15 godina zatvora ukoliko se utvrdi da je kriv za navedeno

  • 0
Trgovina ljudima, ruke, konopac Foto: Shutterstock

Splitska policija privela je pedesetosmogodišnjeg muškarca sa ostrva Vis, zbog sumnje da je počinio krivično delo trgovine ljudima.

Policajci Službe organiziranog kriminala utvrdili su da je muškarac od decembra 2020. do 20. juna 2021. godine iskoristio četvoricu državljana Nepala, starosti od 42, 40, 38 i 32 godine, za prisilni rad, javlja Jutarnji list.

Naime, on ih je vrbovao da rade za njega znajući da je njihov boravak u Hrvatskoj nezakonit i da imaju neregulirani radni status, kao i da se nalaze u jako lošoj financijskoj situaciji.

Kako se navodi, osumnjičeni je Nepalce odveo na ostrvoVis, tačnije u mesto Žena-Glava, a tamo ih je držao smeštene u nekakvoj konobi. Prisiljavao ih je da za njega rade na čišćenju i građevinskim poslovima za šta im nije isplaćivao nikakvu novčanu naknadu.

Policija je utvrdila da ih je držao "u neprikladnim radnim uslovima u kojima nije čuvano njihovo zdravlje, sigurnost i dostojanstvo". Ograničio im je kretanje tako što im je oduzeo dokumenta, a obećavao im je da će se moći slobodno kretati nakon što im on nabavi radnu dozvolu i pomogne im u regulisanju boravka u Hrvatskoj, iako je znao da se to ne može ostvariti.

Navodno, čovek je nesrećne Nepalce obmanjivao obećavajući im da će im pomoći ako ga budu slušali, uz upozorenje da se nikome ne javljaju i da paze da ih niko ne primeti. Nezvanično, policija je do saznanja o tome došla nakon što su meštani primetili da se po mestu i ostrvu vrzmaju nepoznate osobe i neka "čudna ekipa".

- Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja zbog postojanja osnovane sumnje počinjenja gore navedenog krivičnog dela 58-godišnjak je, uz krivičnu prijavu, predat pritvorskom nadzorniku - saopštila je policija.

Četvorica državljana Nepala biće danas, kao žrtve, saslušani kod istražnog sudije splitskog Županijskog suda. Oni su zbrinuti u Crvenom krstu.

Osumnjičenom preti kazna od tri do 15 godina zatvora ukoliko se utvrdi da je kriv za navedeno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA