≫ 

Preduzetnik, turističar, vlasnik lokala, pevač: Ko je zaista sumnjivi robovlasnik sa Visa?

Osumnjičen je za trgovinu ljudima i preti mu kazna do 15 godina zatvora

  • 0
Ruke, vezane, konopac, otmica, dete

Foto: Shutterstock

Čovek koji je osumnjičen za trgovinu ljudima, zbog držanja grupe Nepalaca koje je primoravao na prisilan rad, ugostitelj rodom iz Zagreba s prebivalištem na Visu. Naime, reč je o pedesetosmogodišnjem Z.M, javlja Slobodna Dalmacija.

Kako je navedeno, o njemu se više puta pisalo u medijima. Jutarnji list je 2018. godine objavio ispovest posetioca njegovog tada poznatog kluba, koji su tvrdili da su platili nešto manje od 400 kuna za doček Nove godine, a umesto neograničene količine pića, toplog i hladnog predjela, pečenja i tamburaša navodno su dobili prazne poslužavnike.

Spominjao se i po tome što je 2013. pretučen usred dana ispred svog lokala. Nikad nije otkriveno ko ga je napao i zašto, a svojevremeno je inspekcija utvrdila da se u njegovom lokalu, uz konzumaciju pića, naplaćivala i svaka kockica leda.

Dalje, prema podacima iz sudskog registra, povezuje se s ukupno 17 fabrika u kojima je ili direktor, ili član uprave, ili jedini osnivač, od kojih je njih pet aktivno, dok su ostale izbrisane iz registra. Član je i Skupštine Turističke zajednice Tribunj.

Bavio se i pevanjem. Godine 2012. u Croatiji Records izdao je album prvenac naziva "Kate moja", s deset pesama, na kojem je radio tri godine, piše Slobodna Dalmacija.

Posećamo, Splitska policija privela je juče pedesetosmogodišnjeg muškarca sa ostrva Vis, zbog sumnje da je počinio krivično delo trgovine ljudima.

Policajci Službe organiziranog kriminala utvrdili su da je muškarac od decembra 2020. do 20. juna 2021. godine iskoristio četvoricu državljana Nepala, starosti od 42, 40, 38 i 32 godine, za prisilni rad

Naime, on ih je vrbovao da rade za njega znajući da je njihov boravak u Hrvatskoj nezakonit i da imaju neregulirani radni status, kao i da se nalaze u jako lošoj financijskoj situaciji.

Kako se navodi, osumnjičeni je Nepalce odveo na ostrvoVis, tačnije u mesto Žena-Glava, a tamo ih je držao smeštene u nekakvoj konobi. Prisiljavao ih je da za njega rade na čišćenju i građevinskim poslovima za šta im nije isplaćivao nikakvu novčanu naknadu.

Policija je utvrdila da ih je držao "u neprikladnim radnim uslovima u kojima nije čuvano njihovo zdravlje, sigurnost i dostojanstvo". Ograničio im je kretanje tako što im je oduzeo dokumenta, a obećavao im je da će se moći slobodno kretati nakon što im on nabavi radnu dozvolu i pomogne im u regulisanju boravka u Hrvatskoj, iako je znao da se to ne može ostvariti.

Osumnjičenom preti kazna od tri do 15 godina zatvora ukoliko se utvrdi da je kriv za navedeno.

Video: Rade kao robovi, žive kao u logoru što plaćaju 1000$ i srećni su zbog toga

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA