Srpkinja brani Zorana, kojeg sumnjiče da je zatočio Nepalce: Ma kakvi robovi, pekla sam im palačinke

Gospođa koja je radila u viškoj konobi tvrdi da su optužbe protiv njenog gazde Zorana M.neutemeljene

  • 1
Vis, Žena Glava

Ilustracija Foto: Instant Street View, Shutterstock

Splitska policija privela je pre nekoliko dana pedesetosmogodišnjeg muškarca sa ostrva Vis, zbog sumnje da je počinio krivično delo trgovine ljudima.

Osumnjičeni Zoran M. se sumnjiči da je od decembra 2020. do 20. juna 2021. godine iskoristio četvoricu državljana Nepala, starosti od 42, 40, 38 i 32 godine, za prisilni rad, javljaju hrvatski mediji.

Naime, on se sumnjiči da je Nepalce vrbovao da rade za njega znajući da je njihov boravak u Hrvatskoj nezakonit i da imaju neregulirani radni status, kao i da se nalaze u jako lošoj financijskoj situaciji. Kako se navodi, osumnjičeni je Nepalce odveo na ostrvo Vis, tačnije u mesto Žena-Glava, a tamo ih je držao smeštene u konobi. Prisiljavao ih je da za njega rade na čišćenju i građevinskim poslovima za šta im nije isplaćivao nikakvu novčanu naknadu.

Međutim, radnica Konobe tvrdi da su optužbe protiv njenog gazde neosnovane. Radnica, koja se javila na telefon novinarima Slobodne Dalmacije, rekla je da je konoba trenutno zatvorena "jer gazda nije tu".

- Nije otvorena zato što on nije tu. Bilo je nekih problema, ne znam... Uglavnom, zatvoreno je - rekla je radnica.

Kako piše Slobodna Dalmacija, u pitanju je Biljana Žmura iz Šida, tako im se, napominju predstavila. Sve do pre koji dan bila je pomoćna radnica u kuhinji spomenute konobe, baš kao i nevenčani joj suprug Zoran Vidić. Do njihovog gazde Zorana M. nemoguće je trenutno doći, jer je, prema rečima Biljane, njegov mobilni u "bunkeru" - u policiji.

- Nisam stručna za rad u kuhinji tako da ne mogu ugostiti goste, a nikog drugog nema. Ja i muž smo tu sami - pokušava da objasni Biljana.

Ona je dodala da "pola od onoga što je u medijima ispisano nije tačno".

"Pekla sam im palačinke"

 

- Prvo i prvo, niti je on te Nepalce držao zatočene niti ih je izgladnjivao. Kako je kupovao nama hranu, tako je kupovao i njima. Mogu to posvedočiti, jer sam je ja delila. Nepalci su sami sebi kuvali. Imali su kuhinju... Gde?! Gore, u drugoj kući, koju su renovirali. Ne ovde gde je restoran - tvrdi Biljana.

Ona dodaje da im je Zoran kupovao namirnice.

- Sve im je davao, verujte mi na reč. To je sve čisto napuhano. Nekome je on stao na žulj i to je to. Oni su imali slobodu kretanja, dobijali su pare, on im je kupovao i cigarete. Davao im i pivo, i sokove, i rakiju. Isključivo su jeli piletinu. Kupovao im je u "Pivcu" na Visu, to je barem lako proveriti. Rižu, makarone, krompir, luk, šargarepu... I to na vreće. Imali su svoj frižider...

Biljana tvrdi da se Nepalci nisu hranili u restoranu, niti su tu obavljani ikakve radove.

- Oni su imali potpunu slobodu. Pa jedan od njih je pešice išao u Vis da sebi kupi pivo. Kakvo je to onda zatočeništvo?! Ne mogu da razumem, ali gotovo je sad - bespomoćno je zazvučala gospođa s druge strane linije, prenosi Slobodna Dalmacija.

Biljana dodaje kako ja sada "ispalo da je Zoran M. težak kriminalac, a to nema veze, barem ne u našem slučaju".

- Ne kažem da on možda nema putra na glavi za neke poslove, kao i svi poslodavci. Ali da je sve to tako kako se piše, nije. Pa kad bi tim Nepalcima zafalilo krompira, ja bih im dala iz restorana. Koliko sam im samo puta pravila prženice. Zoran bi znao da mi kaže: 'Daj im malo nešto da se okrepe.' Palačinke, ma sve su imali..." - priča Biljana za Slobodnu Dalmaciju.

"Imali smo legalne papire"

 

Kaže kako se sa svojim poslodavcem nije čula poslednja dva dana. Očekivala je njegov dolazak juče. Ili možda danas, na dan kada s nevenčanim suprugom, po nalogu policije, mora da napusti Hrvatsku...

- Mi smo imali radnu i boravišnu dozvolu, ugovor o radu... Ali nam je dozvola, nažalost, istekla zbog svih ovih peripetija. Gospodin Zoran M. je uzeo sve podatke, mi smo mu ih dostavili... Ma, tu je splet nesrećnih okolnosti. On je sa firme "Plavi maestral" otvarao ovde na Visu firmu "Issa Agro". Mi, radnici, trebalo je sa "Plavog maestrala" da pređemo u "Issu" kako bi nas prijavio u Visu. I došlo je do raskoraka... - nastoji da obrazloži Biljana zašto je "pukao" njen sezonski angažman.

Zoranova radnica iz Šida navodi kako su svi koji su radili kod njega imali legalne papire, pa tako i Nepalci.

Kod Zorana je, kaže, sa suprugom došla da radi u decembru 2019. Prvo u Zagrebu, pa onda u Tribunju do 1. januara ove godine. Potom su otišli na odmor, a onda 5. marta zbog posla su stigli na Vis. I Nepalci su, tvrdi, prethodno bili u Tribunju.

- Recite vi meni biste li vi, ako nešto renovirate i imate svoje radnike, uzeli njih da vam rade ili biste uzeli nekog drugog. Kad smo suprug i ja došli u martu, čovek nas je dočekao, smestio u svoju kuću u Kutu... Jednostavno, šokirana sam što se radi i što se piše. Za tog čoveka radimo poslednje dve godine i nikakvih problema nije bilo. Ali policija nam je sada rekla da moramo da napustimo Hrvatsku, jer su nam istekli dokumenti. I mi idemo za Srbiju... Ali on tu nije ništa kriv. Pa što bi od nas tražio dokumenta da je nešto hteo da mulja. Moja su deca u Srbiji vadila potvrde o nekažnjavanju. Ne razumem, ali dobro, što je, tu je. Dobili smo zabranu ulaska u zemlju na godinu dana. Šta će biti s restoranom, ne znam - razočarano će Biljana zbog izgubljene poslovne prilike i mogućnosti dodatne zarade na sezonskom poslu u Hrvatskoj.

Ima, gorko će, drugih kuvara iz Zoranovih ostalih firm, koje će gazda verovatno prebaciti na Vis. Ali, ipak, nada se da kako će se sa suprugom u Hrvatsku vratiti iduće godine, jer "nema razloga da se ne vrate", piše Slobodna Dalmacija.

"Došla sam da popunim kućni budžet"

 

Biljana Žmura do spomenutih poslova kod Zorana M. pre nije radila u Hrvatskoj. A ni u kuhinji... Inače je po struci inženjerka organizacije rada.

- Skroz sam druge struke, ali eto... Sticajem okolnosti došla sam tu. Prvi suprug mi je umro, penzija mala, pa sam bila prisiljena da potražim posao van Srbije dok ne dobijem svoju penziju. Nekad sam, naime, radila u slovenskoj firmi... I sad bih u novembru, trebalo da dobijem svoju penziju. Došla sam da radim u Hrvatskoj kako bih popunila kućni budžet. Ništa drugo - kaže Biljana.

"Svi smo dobijali platu"

 

Biljana kaže da, kad je završeno renoviranje kuće u Ženoj Glavi, Nepalci su i dalje tamo kuvali.

- Moj muž im je, kako bi imali pravi WC, požurio da ga napravi. Dobrovoljno. On je na Vis došao zbog mene kako ne bismo bili razdvojeni. I Zoranu je pomagao sve što treba, prijateljski, jer je prema nama bio čovek. Plata?! Ma svi smo dobivali platu.

A ako bi i zakasnila mesec dana, ma recite mi gde to ne kasni. Pogotovo, dok nije počela sezona, a korona je. Ne znam kolike su bile plate Nepalaca, ali mi smo imali po hiljadu evra. Nije tajna, postoje tragovi. Žao mi je što je sve ovako ispalo, ali ovo vam je istina, iz prve ruke -  kaže Biljana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Antun pokatoliceni srbin

    24. jun 2021 | 12:47

    Ko ce tebi da veruje naravno da ces da ga branis

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA