≫ 

Obustavljen postupak protiv Duška Markovića: Sud tvrdi da nije vređao srpski narod

Viši sud nije našao da je doskorašnji premijer, a kako se navodi u optužnici odbeglog biznismena, teško uvredio srpski narod

  • 2
Duško Marković, predsednik Vlade Crne Gore, Crna Gora Foto: Tanjug/FLICKR/Bojana Čupić

Viši sud u Podgorici obustavio je krivični postupak protiv bivšeg premijera Crne Gore Duška Markovića za krivična dela izazivanje rasne, verske i nacionalne mržnje i povreda slobode opređeljenja pri glasanju po privatnoj optužnici odbeglog biznismena Duška Kneževića, rečeno je Pobjedi iz Višeg suda.

Kako je navedeno, krivični postupak protiv Markovića je obustavljen jer u izlaganju premijera 26. avgusta prošle godine nema elemenata za krivična dela koja su navedena u privatnoj optužnici Duška Kneževića.

Viši sud nije našao da je doskorašnji premijer, a kako se navodi u optužnici odbeglog biznismena, teško uvredio srpski narod, prenosi Tanjug.

Knežević i njegovi advokati smatraju da je Marković u svom izlaganju 26. avgusta prošle godine izneo uredljive i preteće konstatacije, rekavši da "naspram sebe imamo istu političku i nacionalnu ideologiju kao ranije, koja daje primat jednom narodu".

Reči Markovića „to može biti samo ako nema Crne Gore; to je tuđa Crna Gora; bezbedonosne institucije znaju šta oni rade; da će 30. avgusta na to odgovoriti žestoko; neka uređuju na takav način njihovu zemlju“, Knežević i njegov advokati su ocenili kao volju bivšeg premijera da pripadnici srpskog naroda napuste Crnu Goru.

Međutim, Viši sud se nije saglasio sa konstatacijom advokata Zdravka Ðukanovića da je reč o kvalifikovanom obliku krivičnog dela izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje iz razloga što je Marković to izrekao kao predsednik Vlade Crne Gore.

Viši sud nije se saglasio ni sa stavom advokata Ðukanovića da je Marković izvršio i krivično delo povreda slobode opredeljenja pri glasanju kada je kazao: "Mi 30. avgusta imamo jednostavan izbor, izbori su samo formalizacija ili administrativni postupak nakon prebrojavanja glasova“.

Sudije Višeg suda nisu podržale stav advokata odbeglog biznismena da je Marković kao predsednik Vlade Crne Gore uticao da građani glasaju za listu DPS-a, pokušavajući da tako prejudicira ishod predstojećih izbora.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Peko

    25. jun 2021 | 08:49

    Sudije su sve Milovci. Šta drugo očekivati.

  • Grobar Mne

    25. jun 2021 | 18:19

    U Crnoj Gori kao i da se nijesu desile promjene!Niti jedan funkcioner DPS-a nije uhapšen,procesuiran niti strpan u zatvor.Ispade da su ovih 30-ak godina sve pošteno radili,a do juče se pisalo o dodjeli besplatnih stanova,bespovratnim kreditima itd.Bruka i sramota od ovakvih sudija,koji i dalje rade za DPS.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA