Maturantkinje kolabirale u učionicama dok su polagale test: "Malo koja škola ima klimu"

Jedna devojka izgubila svest 20 minuta nakon početka testa, jer su maturu polagali u učionici u potkrovlju

  • 0
Mali maturanti, polaganje, test

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

U Hrvatskoj je tokom polaganja državne mature nekoliko maturanata palo u nesvest jer su ispit polagali u učionicama bez klima uređaja, po velikoj vrućini.

Maturantkinja makarske srednje škole kolabirala je pišući esej za maturu jer učionica u kojoj se dva i po sata nalazila s maskom na licu nije imala klimu. Učenici i koordinator su pokušali da joj pomognu, ali je izgubila svest pa je po nju došla hitna pomoć.

Potom se slična situacija odigrala i u Varaždinu. Jedna majka javila se portalu Index i rekla da je njena ćerka bila smeštena u učionicu u potkrovlju, takođe bez klime, te joj je poslilo nekih 20-ak minuta od početka ispita.

I dok maturanti padaju u nesvest, odgovornost zbog loših uslova prebacuje se sa jednog na drugo ministarstvo. U ministarstvu obrazovanja ne smatraju sebe odgovornim što nisu obezbeđene klime u školama. Na pitanje novinara da li se planira obustava državne mature s obzirom na to da država očigledno ne može da osigura uslove u kojima bi se testovi pisali, još nisu dobili odgovor.

- Za organizaciju i sprovođenje ispita državne mature zaduženi su Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja i školsko ispitno povjerenstvo u srednjoj školi u kojoj se ispiti održavaju. Školski ispitni odbor nadležno je za osiguravanje svih uslova za sprovođenje državne mature kako bi se ona sprovela na siguran način za sve učenike koji joj pristupaju. Moramo naglasiti da je sprovođenje državne mature organizaciono visokozahtevan proces, a posebeno u uslovima epidemije i pojačanog sprovođenja svih epidemioloških mera. Isto tako, uz direktora škole, uloga je i dužnost osnivača škola kontinuirano osigurava primerene uslove školovanja za sve učenike - poručuju iz Ministarstva obrazovanja.

Smatraju da su škole učinile što su mogle.

- Verujemo da su sve škole učinile maksimalne napore kako bi i u ovim uslovima svojim učenicima osigurale sigurno i zdravo okruženje, stoga nam je žao zbog ovog slučaja koji se dogodio - dodali su iz Ministarstva obrazovanja.

Direktorka: Nemamo klimu, retko koja škola ih ima

 

Slučajevi iz Makarske i Varaždina nisu izuzeci. Maturante su primorani da po nesnošljivim vrućinama provode više sati u zatvorenim prostorijama bez klima-uređaja, a ako ne pristanu, neće moći na vreme da upišu željene fakultete jer će se, očekivano, dok dođu na jesenski rok, mesta popuniti.

Vesna Vrcek, direktorka Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole u Varaždinu, rekla je da nije uredu što su svi srednjoškolci bili primorani da dođu 40 minuta pre ispita pred zgradu pa i tu da stoje na suncu.

- Uvek je problem vrućina. U školi nemamo klimu, ali maske naši učenici u učionicama nemaju jer poštujemo razmak. Zašto moraju doći toliko ranije ni meni nije jasno, sve se može pripremiti u kraćem vremenu. Nažalost, retko koja škola ima klimatizovane učionice. Za detaljnije informacije možete se obratiti ispitnom koordinatoru - poručila je direktorka.

"Ni moja škola nema klimu, tražili smo, ali..."

 

Suzana Hitrec, predsednica Udruženja direktora hrvatskih srednjih škola, navodi kako ni škola u kojoj je ona direktorka nema klimu.

- Nemamo podatak koliko škola u Hrvatskoj ima klime, ali znam da mi nemamo. I to je veliki problem. Tražili smo više puta i već nam je bio odobren projekt klimatizacije, ali onda je došlo do potresa i sredstva su se preusmerila na sanaciju štete - kaže Hitrec čija Upravna škola u Zagrebu deli prostorije sa školom za modeling i dizajn. Ona je nabrojila još neke škole u glavnom gradu za koje zna da nemaju klime, ali tačnim podacima niko ne raspolaže.

"Škole dobijaju klime donacijama učenika, ali ih ne servisiraju"

 

Željko Stipić, predsednik Sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu Preporod, kaže da bi Ministarstvo moralo da zna koliko je klima u školama, ali da ne veruje da imaju taj podatak jer prebacuju odgovornost na škole.

- Ono što je sigurno jest da se u većini škola ne vodi računa o klimama. Problem je i inače održavanja nastave u petom, šestom i devetom mesecu kad nastava nije moguća bez klima-uređaja, međutim tu sve zapinje na novcu. Škole neretko klime dobijaju donacijama od učenika, ali ih ne servisiraju. Ima škola u kojima postoje klime, ali nisu u funkciji jer škole ne uspevaju da osiguraju popravku - kaže Stipić dodajući da se ovom problemu pristupa neozbiljno i da se o njemu priča tek kad se dogodi nešto ovako brutalno.

- Glupo je očekivati da krajem šestog meseca ne budu visoke temperature. Jedan od uslova pisanja mature moralo bi da bude klimatizovanost prostora. Ne znaš je li gore sada ili u roku u avgustu. Tako da što bi rekao Džoni Štulić - ništa novo pod neonom - poručuje Stipić zaključujući kako je deci zajamčeno školovanje pod istim uslovima, ali da to u praksi nije tako.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA