≫ 

Najezda zmija u Slavoniji: Ima ih i u centru grada, meštani govore da je jedna bila velika kao pita

Najčešće su uočene u dvorištima, ali vatrogasci su intervenisali i u samom centru grada

  • 1
Leglo zmija, zmije,

Foto: Privatna arhiva

Veliki broj zmija pojavio se u Slavoniji, a one su zbog potrage za hranom i vodom sve su češće i u gradskim dvorištima. Stručnjaci upozoravaju građane da se ne približavaju napuštenim objektima u gradovima, ali ipak dodaju da one nisu opasne po život. 

Vesnu Šimić iz Đakova pre nekoliko dana iznenadila je zmija u dvorištu.

- Ovde se smotala, baš je bila velika. Nisam došla k sebi ceo dan. Bila je velika, što kaže moja komšinica, kao pita - prepričava Vesna, piše Dnevnik.hr.

Ovakvi prizori poslednjih dana česti su u Đakovu.

- Popela sam se do gore. Ja u životu to nisam videla. Velika, preko metar sigurno - objašnjava svoj sustret sa zmijom Ana Škrapić iz Đakova.

Najčešće su uočene u dvorištima, ali vatrogasci su intervenisali i u samom centru grada.

- Tu je bila sklupčana ovde ispred ovih vrata, verojatno je došla iza ovih zgrada gde je malo zapuštenija okolina - rekao je Zoran Radočaj iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Đakovo.

Ovaj podatak nije čudan, budući da stručnjaci upozoravaju da zapuštena mesta u centru grada privlače zmije. A mamac zmijama su i visoke temperature koje su se ovih dana u Slavoniji protezale i preko 40 stepeni što nije zabeleženo u proteklih devet godina.

U Slavoniji prevladavaju tri vrste zmija - belouška, smuk i riđovka.

- Uglavnom sve te zmije beže od čoveka, na sam zvuk koraka. Riđovka je opasna, ali jako, jako, jako retko. Njen ugriz je smrtonosan, ali srećom ima malo otrova u žlezdama. Za pet do šest sati kod osobe javlja se imunitet i retko ko umire, to su uglavnom stare osobe koje imaju probleme sa srcem, jetrom i drugim bolestima- objasnio je veterinar Matija Škulac.

Sve zmije koje vatrogasne službe uklone završe u prirodi jer, ipak su zaštićene.

- Puštamo ih u njihovo prirodno stanište, prirodnu sredinu, gde se osećaju sigurno, gde mogu da se sakriju i gde imaju dovoljno hrane. Odavde nemaju potrebu da se približavaju ljudima - kaže Radočaj.

Vatrogasci su apelovali na građane da ne strahuju i da ne ubijaju zmije, već da odmah pozovu njih.

 

Video: Vladica u još jednoj akciji hvatanja zmija: U jednom domaćinstvu pronašao čak tri

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA