≫ 

Značajne promene na najnovijoj korona mapi Evrope: Hrvatska obala ponovo u narandžastoj zoni

Najnovija karta objavljena je danas

  • 10
Korona mapa Evropa Foto: ecdc.europa.eu

Hrvatska obala više nije zelena na novoj korona mapi Evropske unije koju objavljuje ECDC. Ceo jadranski deo Hrvatske je na najnovijoj karti u narandžastoj boji.

Boje za pojedina područja se određuju kombinovanjem broja potvrđenih slučajeva infekcije u proteklih 14 dana na 100 hiljada stanovnika i procenta testirane populacije. Najnovija karta objavljena je danas.

Reč je o najvažnijoj karti za korona virus u Evropskoj uniji, a koliko je ona važna potvrđuje i činjenica da zemlje EU donose mere i određuju uslove za ulaz iz određene zemlje upravo prema boji koju ta zemlja ima na karti ECDC-a.

Na karti je većina Evrope u zelenom u narandžastom su hrvatska obala, delovi Grčke, deo Holandije, Švedske, Irske i jug Francuske.

U crvenom su Španija, Portugal, manji deo Grčke, deo Danskeseveroistok Holandije, kao i Luksemburg.

Delovi Španije, kao i vrlo mali deo Holandije, obojeni su tamnocrvenom bojom, koja simboliše najlošiju epidemiološku situaciju.

Stožer je danas objavio da je u poslednja 24 sata zabeleženo 139 novih slučajeva infekcije virusom SARS-CoV-2, pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas popeo na 653, piše Index.

Među njima je 110 onih koji zahtevaju bolničko lečenje, a na respiratoru je devet pacijenata.

Nacionalni štab civilne zaštite Hrvatske produžio je za dve nedelje postojeće epidemiološke mere, uz dve dopune koje se odnose na rad autoškola i profesionalne umetničke programe.

U odluci o nužnim epidemiološkim merama kojim se ograničavaju okupljanja radi sprečavanja prenosa korona virusa dopunom je propisano da autoškole mogu teorijski deo i satove vožnje da održavaju bez ograničenja ako polaznici, predavači i instruktori imaju kovid potvrde, prenosi Hina.

Druga dopuna odnosi se na profesionalna umetnička izvođenja i programe, bioskopske projekcije i izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima, za koja ne mogu biti propisivane strože epidemiološke mere od mera na nacionalnom nivou.

Video: Aleksandar Vučić o obaveznoj vakcinaciji: Sutra bih to uradio, ali ne mogu da kršim Ustav!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA