≫ 

Crna Gora zatvara diskoteke i klubove do 2. avgusta: Počeo protest vlasnika i zaposlenih u Budvi

Mere su privremenog karaktera i važe od petka, 23. jula do ponedeljka, 2. avgusta

  • 15
Klub, žurka Foto-ilustracija: Shutterstock

Usled promene epidemiološke situacije u Crnoj Gori, do 2. avgusta je zabranjen rad noćnih klubova i diskoteka i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, saoštio je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić. Od 2. avgusta ponovo će im biti omogućen rad ali samo za one koji su vakcinisani makar prvom dozom vakcine, poseduju negativan PCR test ili dokaz da su u poslednjih 180 dana preboleli korona virus.

Takođe, zabranjene su i žurke, te muzički festivali, ali i masovna okupljanja u zatvorenom prostoru, prenosi RTCG.

Ovim povodom, vlasnici i zaposleni u diskotekama i noćnim klubovima u Budvi počeli su protest, nezadovoljni merama koje je Ministarstvo zdravlja donelo u cilju sprečavanja širenja korona virusa. Nekoliko desetina zaposlenih blokiralo je kružni tok, zbog čega su se stvorile kolone na ulazu u grad.

Vlasnici diskoteka i noćnih klubova pozvali su nadležne državne institucije, pre svega Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje da promene odluku, jer nova mera, kako tvrde, neće pomoći stabilizaciju epidemiološke situacije. Navode da su oni diskriminisani jer godinu i po nisu radili i da su se sve mere donosile na štetu njihovog poslovanja. Najavili su da će sa protestima nastaviti svakog dana dok se ne ukinu mere.

Galić je kazao da će od 2. avgusta boravak u unutrašnjem prostoru ugostiteljskih objekata biti omogućen samo onima koji ispunjavaju iste ulove - da su u celosti vakcinisani ili su dobili prvu dozu, poseduju negativan PCR test ili poseduju dokaz da su preboleli korona virus u poslednjih 180 dana.

- Ni u jednom od ovih slučajeva ne prihvataju se ni brzi negativan antigenski test niti test na antitela - istakao je Galić.

On je podsetio da je izvođenje muzike uživo unutar ugostiteljskih objekata zabranjeno od ranije.

- Zahtevamo dosledno poštovanje ove mere. Muzika uživo može da se izvodi na baštama terasa i lokala na otvorenom do ponoći uz dosledno poštovanje svih ostalih epidemioloških mera - naveo je Galić.

Ukoliko se, kako je kazo nastavi trend probijanja termina i ako se nastavi izvođenje muzike uživo unutar ugostiteljskih objekata, sa kažnjavanja će, bez davanja nove prilike, preći na totalnu obustavu i zabranu izvođenja i emitovanja muzike uopšte.

- Još jednom molimo da se propisane epidemiološke mere beskompromisno poštuju kako bismo izbegli dalja, još obimnija ograničenja. U tom smislu, posebnu odgovornost ima Uprava za inspekcijske poslove. Podsećamo da na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, između ostalog, ima zakonsko utemeljenje da zatvara objekte koji krše mere od tri do 30 dana - kazao je Galić.

On je ponovo pozvao građane da se vakcinišu kako bi sebi obezbedili imunitet.

- Osim što će izbeći najteže oblike bolesti, očekujemo da će upravo oni koji su vakcinisani u predstojećem periodu biti u prednosti - dodao je Galić.

Ilir Harasani iz Uprave za inspekcijske poslove kazao je da će se kontrolisati poštovanje mera, a biće fokus i na tome da li se muzika izvodi do 12 sati, da li se održava distanca i nose li radnici u ugostiteljskim objektima maske.

On je kazao da je najteža situacija u Budvi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA