≫ 

Uvode se nove mere na Jadranu zbog porasta broja zaraženih: Zabrana okupljanja za više od 50 ljudi

Nove mere važiće od ponedeljka u Hrvatskoj, a one će biti na snazi do 15. avgusta

  • 4
HRVATSKA ZABAVA EKSPERIMENT, Popuštanje korona mera u Hrvatskoj Foto: Tanjug/HINA/Tomislav Pavlek

Od ponedeljka će na Jadranu važiti nove, strože mere protiv širenja korona virusa. Iako se prvo mislilo da će nova pravila biti uvedena samo za četiri Dalmatinske opštine, one će ipak važiti za celu obalu.

Nove mere biće uvedene prvenstveno zbog sprečavanja većih okupljanja, budući da je najveći broj novozaraženih inficiran na ovakvim mestima. Stožer posebno brine situacija u Dalmaciji, budući da je u ovom delu zemlje veća stopa zaraze, a i manji je procenat vakcinisanih nego u ostatku zemlje. Vest o pooštravanju mera došla je samo dan nakon što je hrvatska obala, već drugu nedelju zaredom, u narandžastoj zoni korona mape EU.

Jedna od mera koja će svakako biti uvedena je zabrana okupljanja. Prema pisanju Indexa broj osoba koji će moći da se okupe na jednom mestu bez korona potvrda biće 50, umesto 100 koliko sada važi.

Ukoliko osobe imaju važeću korona potvrdu, da su se revakcinisali, preležali virus u poslednjih šest meseci ili imaju negativan PCR test, broj okupljenih do sada nije ograničavan, mada se veruje da će i taj broj od ponedeljka biti stavljen na 1.000.

Na privatnim proslavama biće dozvoljeno okupljanje do 15 osoba.

Novina je i da će nacionalni stožer od lokalnih samouprava i stožera očekivati veću odgovornost prilikom donošenja odluke o odobravanju održavanja neke manifestacije. Oko procene rizika moraće da se usaglase lokalni i županijski stožer, a ako ne budu mogli da se dogovore odluku će doneti Nacionalni stožer.

Jedan od glavnih uslova prilikom apliciranja za manifestaciju, jeste da se ona najavi najmanje nedelju dana ranije lokalnom i županijskom stožeru. Nadležni stožer je obvezan da odluku donese u roku od 2 dana i dostavi je županijskom stožeru koji takođe mora o ovoj odluci da razmatra najviše dva dana.

Mere stupaju na snagu u ponedeljak, a važiće do 15. avgusta.

Imamo rast od 35 odsto u onosu na prošlu nedelju. Najniža je incidencija u Istraskoj županiji, a najviša u Zadarskoj. Hrvatska je na 10. mestu po incidenciji, a po stopi smrtnosti na 20. mestu u EU - rekao je na sednici direktor hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak.

Ministar zdravlja Vili Beroš rekao je na sednici da je zemlja došla u ovu situaciju zato što mnogi nisu poštovali mere koje su bile na snazi i da ako se ovako nastavi Hrvatska bi uskoro mogla da uđe u crvenu zonu.

- Ovakvo stanje je siguran put u crveno i odlazak turista, da li nam to treba? A rešenje imamo i veoma je jednostavno - pridržavajte se mera. Poštovanjem pravila i vakcinacijom možemo da sprečimo da se situacija rasplamsa rekao je ministar.

U protekla 24 sata testirano je 4.911 osoba, pozitivno je 176 osoba. Na bolničkom lečenju je 128 pacijenata, a 17 njih je na respiratoru, tri više nego juče.

Video: Utihnulo parti ostrvo na kom Srbi vole da letuju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA