Policija i dalje istražuje nesreću kod Slavonskog Broda: Lekari se bore za živote dvoje povređenih

Jedan od poginulih u nesreći je jedan od dvojice vozača busa kosovskih tablica, koji u trenutku sletanja autobusa sa puta nije bio za volanom, nego na mestu suvozača

  • 4
Slavonski Brod nesreća Foto: Tanjug/HINA

U saobraćajnoj nesreći koja se juče dogodila na autoputu kod Slavonskog Broda smrtno je stradalo 10 osoba, hitna pomoć zbrinula je 44 osobe, 15 je teško stradalih, a među njima je i jedna devojčica. U autobusu kosovskih registarskih oznaka bilo je 69 osoba, među kojima dva vozača.

Hitna pomoć zbrinula je 42 povređene osobe u slavonsko-brodskoj bolnici, a dve u novogradiškoj. Muškarac koji je u novogradišku bolnicu bio smešten s povredom kičme prevezen je na dalje lečenje u Zagreb, prenosi Index.

Prema dosadašnjim informacijama, dve osobe su u jedinici intenzivnog lečenja i životno su ugrožene. Tokom današnjeg dana trebalo bi da budu prevezene za Zagreb.

Neki od lakše povređenih danas će biti otpušteni iz bolnice.

Nije bilo pogoršanja stanja pacijenata

Noć je protekla relativno mirno, nije bilo pogoršanja stanja, rekao je za N1 direktor Opšte bolnice Slavonski brod Josip Samardžić.

- Od 42 zaprimljena i dalje imamo dva na intenzivnoj. Juče je obavljeno ukupno sedam operativnih zahvata. Pacijenti se i dalje nadgledaju. Deo pacijenata će tokom prepodneva biti otpušten - dodao je.

Istakao je da su pacijenti prošli stanje šoka.

- Psihološka pomoć i dalje je prisutna - kaže Samardžić.

Među poginulima i vozač

Jedan od poginulih u nesreći je jedan od dvojice vozača busa kosovskih tablica, koji u trenutku sletanja autobusa sa puta nije bio za volanom, nego na mestu suvozača. Od njega se porukom na Fejsbuku oprostio sin Adhurim Silmetaj.

- Ah, tata, bol je jako velika, tuga je jako velika. Onog dana kada sam te otpratio do autobusa, zagrlio sam te, ali premalo. Bog ti dao raj - napisao je sin preminulog vozača iz Đakovice na jugozapadu Kosova.

Vozač zaspao?

Policija je juče objavila saopštenje o nesreći kod Slavonskog Broda u kojoj je desetero ljudi poginulo.

- Policija je uviđajem, u prisustvu državnog tužioca, utvrdila da je do nesreće došlo na način da je 52-godišnji državljanin Kosova upravljao autobusom kosovskih nacionalnih i registarskih oznaka, južnom putnom trakom autoputa A3 Bregana-Lipovac iz smera zapada u smeru istoka.

Dolaskom do 211. kilometra autoputa A3 vozač se nije kretao sredinom obeležene saobraćajne trake, već je vozilom prešao na travnatu površinu, a potom je došlo do prevrtanja autobusa na bočnu stranu. Na mestu događaja intervenisali su i pripadnici vatrogasnih službi i društava radi izvlačenja tela unesrećenih.

U 10:40 52-godišnji vozač autobusa je uhapšen te će, nakon sprovedenog kriminalističkog istraživanja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje krivičnog dela iz člana 227 Krivičnog zakona Izazivanje saobraćajne nesreće u saobraćaju, biti predaz pritvorskom nadzorniku Policijske uprave brodsko-posavske, a potom i nadležnom državnom tužilaštvu - objavila je policija.

Vozač koji je bio za volanom u trenutku nesreće policiji je rekao da je na trenutak zaspao.

"Mi gore smo dobro prošli, ali oni koji su bili dole..."

Gutajući knedle i jedva susprežući suze svoj je doživljaj i opis nesreće dao mladić koji je putovao sam.

- Mi koji smo bili u gornjem delu autobusa dobro smo prošli, ali oni koji su bili dole... To je bio pravi masakr. Gotovo svi putnici u 6 ujutro su u autobusu spavali. Još uvek mi nije jasno kako se dogodila tragedija tolikih razmera. Prvo čega se sećam nakon prevrtanja, kada sam se probudio, jeste misao da smo se samo prevrnuli i da se ne radi o teškoj nesreći. U tom trenutku nisam ni slutio da će biti toliko tragično. Ali bilo je. Pomagali smo da se izvuku beživotna tela. Uspeo sam da se javim svojoj porodici, svi su bili presretni", za SBplus rekao je Fidan Hajdari koji radi i živi u Nemačkoj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ацо

    26. jul 2021 | 10:23

    Сваки изгубљени живот је страшан! Али…. Кад су дигли наш бус Ниш експреса у ваздух , шиптари су славили и нису жалили као сад неки наши

  • PRC

    26. jul 2021 | 10:10

    Ako je vozač priznao da je zaspao, šta ispituju, kako je zaspao?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA