Četvorica bivših makedonskih funkcionera osuđeni na ukupno 25 godina zatvora zbog nasilja u Sobranju

U aprilu 2017. godine demonstranti su upali u zgradu parlamenta u glavnom gradu Skoplju kako bi sprečili izbor novog predsednika Sobranja

  • 1
Zatvor, ograda, žica, bekstvo iz zatvora

Foto-ilustracija: Shutterstock

Sud u Severnoj Makedoniji osudio je danas na ukupno 25 godina zatvora četvoricu nekadašnjih visokih funkcionera zbog učestvovanja u izazivanju nasilja u Sobranju 27. aprila 2017. godine.

Za delo ugrožavanje ustavnog poretka i bezbednosti, osuđeni su raniji predsednik Sobranja Trajko Veljanoski, koji je dobio šest i po godina zatvora, bivši ministri Mile Janakijeski i Spiro Ristovski kojima su izrečene kazne od šest godina i tri meseca zatvora, dok je nekadašnji direktor Uprave za bezbednost i kontraobaveštavanje službe (UBK) Vladimir Atanasovski osuđen na šest godina zatvora, javljaju makedonski mediji, a prenosi Tanjug.

Incident se dogodio tokom postizbornih političkih nemira u aprilu 2017. godine kada je oko 100 demonstranata, od kojih su neki bili maskirani, upao u zgradu parlamenta u glavnom gradu Skoplju kako bi sprečili izbor novog predsednika Sobranja.

U napadu na parlament povređeno je na desetine novinara i poslanika, uključujući tadašnjeg opozicionog lidera Zorana Zaeva, šefa socijaldemokrata i aktuelnog makedonskog premijera.

U vezi sa ovim slučajem nedostupan sudu je ostao nekadašnji premijer i lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski, koji je, kako je navedeno tokom suđenja, pozvao građane preko medija da izađu na ulicu.

Gruevski se nalazi u bekstvu u Budimpešti gde je dobio politički azil.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA