U toku posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske

Sednici prisustvuju srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Republike Srpske Radovan Višković, kao i predsednici političkih stranaka

  • 5
posebna sednica Narodne skupstine Republike Srpske u Banjaluci Foto: ATA images

U Banjaluci je počela posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi po hitnom postupku trebalo da budu razmatrani predlozi zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske i o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika.

Posebna sednica Narodne skupštine zatvorena je za javnost, a predsednik skupštine Nedeljko Čubrilović rekao je da će sednica trajati dok se ne apsolvira dnevni red, nakon čega će poslanici glasati, prenosi RTRS.

Sednici prisustvuju srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Republike Srpske Radovan Višković, kao i predsednici političkih stranaka.

Oba zakonska rešenja predložili su klubovi poslanika SNSD, SDS, PDP, DEMOS, SP, DNS, US, SPS, NPS i poslaničke grupe NDP.

Vlada Republike Srpske utvrdila je da su Predlog zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske i Predlog zakona o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH usaglašeni sa Ustavom, pravnim sistemom i Pravilima za izradu zakona i drugih propisa Srpske.

Vlada je na jučerašnjoj posebnoj sednici utvrdila da se ovi zakonski predlozi mogu uputiti u dalju proceduru.

Na nedavnom sastanku lidera svih parlamentarnih stranaka sa sedištem u Srpskoj dogovoreno je da sednica parlamenta bude održana u petak i da tada donesu dva zakonska rešenja.

Odlučeno je i da srpski predstavnici od utorka, 27. jula, neće učestvovati u radu na nivou institucija BiH.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nadavno podneo ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA