Dejan greškom u zatvoru u Makedoniji proveo 23 dana: Zove se kao počinilac ubistva

Umesto izručenja vlastima u Prištini, Marković je u petak oslobođen, potvrdio je njegov branilac po službenoj dužnosti advokat Ilija Pop Kosto

  • 2
Zatvor, rešetke, ćelija, zatvorenik Foto ilustracija: Shutterstock

Dejan Marković (52), državljanin Srbije, raseljeno lice iz Prištine, koji je priveden na granici sa Severnom Makedonijom 7. jula zbog navodnog ratnog zločina počinjenog na Kosovu i to po poternici UNMIK-a. On je, posle 23 dana provedena u istražnom zatvoru u Kumanovu oslobođen kao "pogrešno uhapšeno lice".

On je tog dana priveden na graničnom prelazu Tabanovce i u Osnovnom sudu u Kumanovu rešenjem sudije za prethodni postupak dobio je 30-dnevni ekstradicioni pritvor na osnovu međunarodne poternice Interpola po nalogu UNMIK-a.

Umesto izručenja vlastima u Prištini, Marković je u petak oslobođen, potvrdio je njegov branilac po službenoj dužnosti advokat Ilija Pop Kosto, pišu "Novosti".

Kako je objasnio, Marković je uhapšen i zadržan u ekstradicionom pritvoru, navodno zbog počinjenog krivičnog dela ubistva i nanošenja teške telesne povrede, a zbog promene identiteta, odnosno, podudarnosti sa licem istog imena i prezimena, poternicom gonjenim za ratni zločin. Posle nezakonitog privođenja, kako je precizirao Pop Kostov, po odluci sudije prethodnog postupka, a po zahtevu javnog tužioca, "utvrđeno je da je uhapšeno pogrešno lice, pritvor je odmah ukinut, i on je oslobođen".

Marković je od rešenjem izrečenih 30 dana, u ekstradicionom pritvoru u Zatvoru Kumanovo, u selu Kšanje, proveo nedelju dana manje. Zvanično, pravosudne vlasti Severne Makedonije, u roku od 40 dana, čekale su odgovor iz Prištine za ispunjenje uslova za njegovo izručenje.

Advokat Pop Kostov, u žalbenom aktu zatražio je oslobađanje klijenta, do sada neosuđivanog, oca dvoje dece, koji je negirao sve navode iz optužnice kojom se tereti za ubistvo i nanošenje teških telesnih povreda navodno počinjenih na Kosovu. Protiv rešenja o ekstradicionom pritvoru uložena je žalba, u kojoj se navodi da se radi o pogrešnom licu.

Marković je, sada je i zvanično potvrđeno, greškom vlasti Severne Makedonije, na osnovu međunarodne poternice Interpola po zahtevu UNMIK-a, zatvora dopao na prekraćenom putu iz Niša za Ohrid gde je sa suprugom planirao odmor.

Sudija prethodnog postupka u Kumanovu Zoran Solarski ignorisao je Markovićevo izričito negiranje svih navoda iz optužnice i izrekao mu je meru 30-dnevnog ekstradicionog pritvora. Jer, kako je navedeno u rešenju, u Severnoj Makedoniji nema prebivalište, i, "u ovom trenutku nema mogućnosti za izricanje blaže mere obezbeđenja prisustva dok traje mera ekstradicionog pritvora".

Nije uvaženo ni Markovićeva tvrdnja da je do sada nesmetano, bez ikakvih problema putovao. Kako je rekao, nije počinio nikakvo krivično delo i da je "sto odsto siguran da on nije osoba koja je tražena i da je po sredi nekakva greška". Da nije tako, kako je istakao, sigurno ne bi polazio ni na put na odmor u Severnu Makedoniju, sa urednom hotelskom rezervacijom u Ohridu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA