≫ 

"Sestra pričala telefonom, pa plakala": Podgoričanin dobio doze dve različite vakcine, ima tegobe

Čovek je najpre primio Fajzerovu vakcinu, a revakcinisan je Sinofarmom u DZ Pljevlja

  • 12
vakcinacija, vakcina Foto: Tanjug/AP

Muškarac star 55 godina iz Podgorice revakcinisan je pogrešnom vakcinom protiv korona virusa, posle čega je morao da zatraži pomoć lekara zbog, kako tvrdi, ozbiljnih zdravstvenih problema.

On je u pljevaljskom Domu zdravlja u petak dobio Sinofarm vakcinu, iako je prvi put na istom mestu vakcinisan Fajzerovom, pišu Vijesti.

Iz Doma zdravlja Pljevlja i Ministarstva zdravlja nisu odgovorili na pitanja u vezi s ovim slučajem - šta je preduzeto, da li su pokrenuti disciplinski postupci, ili je neko suspendovan s posla...

Iz Instituta za javno zdravlje sinoć su saopštili da je čoveku umesto Fajzer vakcine, kao druga doza data Sinofarm, ali da ga to "ne ugrožava životno, već zahteva praćenje kao i posle svake vakcinacije, što je u konkretnom slučaju i preduzeto".

- Napominjemo da je u više zemalja sveta posle dobijene Sinofarm vakcine, kao treća doza data tzv. Fajzer vakcina onima koji nisu razvili antitela. Dakle, u praksi su već praćeni efekti kombinovanja ove dve vakcine. Iz DZ Pljevlja su nas informisali da je, tek nakon što je pacijentu odštampana potvrda o vakcinaciji Sinofarm vakcinom, medicinska sestra uočila da je kao prvu dozu dobio Fajzer vakcinu. Prethodna potvrda u sistemu je poništena, a lekar je napravio izveštaj u kojem je opisano činjenično stanje - navode iz Instituta.

Zdravstvene tegobe posle revakcine

Pedesetpetogodišnjak, međutim, ističe da namerava da tuži Dom zdravlja Pljevlja i da od preksinoć ima zdravstvene probleme, nakon što je u petak tokom dana primio pogrešnu vakcinu.

- Nisam spavao celu noć. Imao sam povišenu telesnu temperaturu. I juče i danas sam tražio pomoć doktora zbog povišenog krvnog pritiska, lupanja srca i gušenja, zbog čega su mi dali injekcije i terapiju za srce - rekao je on.

Tvrdi da je 6. jula primio prvu dozu Fajzer vakcine.

- Živim u Podgorici, gde nisam mogao da dobijem Fajzer vakcinu, pa sam otišao u Pljevlja po prvu dozu. Revakcinacija je bila zakazana za 30. jul, u 14.30 časova, pa sam specijalno zbog toga došao ponovo u Pljevlja. U 10.30 sati sam dobio poziv da dođem do 11 - kaže on.

Tvrdi da je došao na vreme, objasnio da je imao poziv za revakcinu, predao papir o vakcinaciji i dva puta, medicinskoj sestri i doktoru, rekao da je reč o Fajzer vakcini.

- Izmeren mi je kiseonik u krvi, doktor je našao moje podatke u kartonu i rekao sestri da je u pitanju Fajzer. Sestra je sve vreme pričala preko telefona - kazao je on.

Medicinska sestra plakala

Ističe da mu je, neposredno posle vakcinacije, medicinska sestra rekla da je dala kinesku vakcinu.

- Supruga je o grešci obavestila Institut za javno zdravlje, a ja sam pošao kod direktorke Doma zdravlja. Medicinska sestra je sve vreme plakala i izvinjavala se - ispričao je on.

Tvrdi da ga niko od nadležnih nije pozvao da pita kako se oseća i ima li problema nakon što je revakcinisan pogrešnom vakcinom, iako je imao zdravstvene tegobe.

On je zatražio odgovornost zaposlenih u pljevaljskom Domu zdravlja zbog propusta.

- Ubeđivali su me da se nije desilo ništa strašno i da je kombinacija ove dve vakcine moguća, dok Svetska zdravstvena organizacija ne preporučuje kombinovanje Fajzer vakcine s drugim - kaže Pogoričanin.

Naglasio je da želi da javnost bude upoznata s njegovim slučajem, kako se nekom drugom ne bi ponovilo.

Istakao je i da će o navodnim ostalim nepravilnostima obavestiti nadležne institucije.

Video: Suzavci na ulicama Pariza: Oštri sukobi policije i građana zbog kovid propusnica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • konte

    1. avgust 2021 | 16:26

    Neće mu ništa biti. Pola populacije u Kanadi je vakcinisano sa 2 različite vakcine. Svi su ok. Nema razloga za brigu.

  • haj

    1. avgust 2021 | 16:16

    isto muse piše koje god daj primijo svesu iste sto posto samo ime različito

  • Kata

    1. avgust 2021 | 18:38

    Naravno da ima osnova da tuži, i treba da tuži. Ako se ispostavi da mu ništa nije od mešanja vakcina, to će biti samo srećna okolnost i ne oslobađa zaposlene odgovornosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA