≫ 

Dok Srbija tuguje, Hrvatska slavi Oluju: Svečanost na stadionu u Kninu, bez predstavnika Srba

Za večeras je najavljen prijem za ratne zapovednike koji će organizovati predsednik Hrvatske Zoran Milanović

  • 52
Zoran Milanović Milanović organizovao prijem za ratne zapovednike Foto: Tanjug/HINA/Admir Buljubašić

U Hrvatskoj se danas svečano obeležava 26. godišnjica vojne operacije "Oluja", koja se u toj zemlji slavi i kao "Dan pobede i domovinske zahvalnosti" i "Dan hrvatskih branitelja", uz blage izmene zbog epidemioloških mera povezanih sa korona virusom.

Centralna svečanost povodom dvodnevnog obeležavanja "Oluje" održaće se na stadionu fudbalskog kluba "Dinara" u Kninu, a za večeras je najavljen prijem za ratne zapovednike koji će organizovati predsednik Hrvatske Zoran Milanović, prenosi hrvatski mediji.

Najavljeno je i učešće predsednika vlade Andreja Plenkovića i ostalih članova vlade, ali na toj manifestaciji ove godine neće biti predstavnika srpske nacionalne manjine, pošto potpredsednik hrvatske vlade iz Samostalne demokratske srpske stranke Boris Milošević ne ide u Knin.

Naime, on je istakao kako želi da taj dan bude dan pomirenja i da ne postoji razlog zbog kojeg ne ide na obeležavanje "Oluje".

Zbog epidemioloških razloga, manifestacija će biti nešto drugačija nego prethodnih godina, a jedna od izmena je i da se centralna svečanost prebacuje sa središnjeg gradskog trga u Kninu na stadion "Dinare".

Hrvatski mediji prenose da je navodno deo generala želeo bojkotovati prijem i to navodno zbog problema logističke, a ne političke prirode, zbog čega je Milanović, kako prenosi "Dnevnik.hr", najavio da će sledeće godine stvari izgledati drugačije i da će se lično pobrinuti da ljudi budu obavešteni barem dve nedelje ranije.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je danas, nakon polaganja venaca na zagrebačkom groblju Mirogoj, da hrvatska vlada ni u jednom trenutku nije zanemarila "temelj samostalne i suverene Republike Hrvatske", a to su, prema njegovim rečima, Domovinski rat i hrvatski branitelji.

Video: Hrvatska šampionka koja slavi oluju pevala Tompsonovu pesmu na dočeku: Knin dočekao zlatnu olimpijku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • De Miro

    4. avgust 2021 | 16:19

    Razumeo bi Hrvate da slave neki datum iz svoje istorije kada su npr proglasili nezavisnost isl ali slaviti uzp Oluju posle koje su tri cetvrtine Srba proterali je degutantno. Proteras tri cetrvrtine pripadnika naroda sa kojim ste do juce delili i dobro i zlo je zapravo slavljenje i radovanje tudjoj nesreci, pogromu i stradanju.

  • Crna Gora

    4. avgust 2021 | 16:35

    Hrabri su Hrvati kad se ne boje sto su protjerali potomke onih koji su ih oslobodili hiljadugodisnjeg jarma.

  • Srpska Sparta

    4. avgust 2021 | 16:33

    Ponosno stpstvo sa slavnim bitkama i jadno hrvatstvo koje u navodnoj tisucljetnjoj istoriji jedino sto ima da slavi su pokolji nad starcima, zenama i djecom. Od Jasenovca do Oluje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA