≫ 

Nevreme tutnji regionom: U Hrvatskoj oluja ruši krovove, u Bosni stabla, stiže i u Crnu Goru

Nevreme je pogodilo region

  • 15
munja, grom, nevreme, kačarevo

Foto: Stefan Stanojlović, Stefan Stef

Olujno nevreme praćeno jakim vetrom i kišom pogodilo je danas države u regionu. Nevreme je zahvatilo Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, a prema izveštajima meteorologa, pljuskovi prete i Crnoj Gori.

U selu Strizivojna jutros je palo oko 20 litara kiše u samo sat vremena. Vetar je u mnogim gradovima u Slavoniji čupao stabla i digao krovove u nebo. Lokalni ljudi i vatrogasci zajedno motornim testerama krče puteve.

- Vele da je palo oko 20 litara kiše u sat vremena tu u Strizivojni, a vetar je bio toliko snažan da je digao krovove kuća, ali i štala. Sve se brzo odvilo, a selo trenutno nema struje - priča očevidac za 24sata.hr.

U 10 minuta nebo se spojilo sa zemljom.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by HR VRIJEME (@vrijeme.hr)

 

Nevreme je pogodilo i Dalj, selo u Slavoniji. Neka domaćinstva su ostala bez struje.

- Bio sam na kafi kad se nebo spojilo sa zemljom. Brzo sam se digao i krenuo prema kući, ali toliko je padalo da sam se morao da se sakrijem ispod krova benzinske pumpe. Sve se odigralo u 10-15 minuta, a za sobom je ostavilo veliku štetu. Sva sreća nije bilo leda, bar ne u našem selu. Vetar je iščupao stabla iz tla, digao krovove... Evo opet je počelo da grmi - priča meštanin Dalja.

U mestu Markušica kraj Vinkovaca, vukovarsko sremska županiji nevreme je bilo popraćeno jakim ledom i velikom količinom kiše u kratkom vremenu.

- Štete su i na ratarskim usevima kukuruzu, a najviše suncokretu, ima šteta i na objektima. Nevreme je rušilo i bandere... Štete se tek utvrđuju, a na njivama će se znati za koji dan kolike su zaista štete, jer je nemoguće doći do njive dok se ne prosuši zemlja - pričaju meštani za hrvatske medije.

Snažno nevreme je pogodilo i područje Đakovštine i rubne delove grada Osijeka. Županijski centar 112 Osijek primio je oko 80 poziva građana o posledicama nevremena.

- Vetar je rušio drveće na puteve, el. vodove i krovove kuća - izvestili su iz Direktorata civilne zaštite u četvrtak.

 

Dodali su da su na terenu nadležne službe.

Olujno nevreme praćeno grmljavinom i jakim vetrom u 8:35 zahvatilo je Vukovarsko-srijemsku županiju.

- Zabeležene su štete na električnoj mreži širom županije i prekid napajanja električnom energijom, štete su na privatnim stambenim objektima i poslovnim zgradama - saopštili su iz Štaba civilne zaštite.

Očekuje se da će najviše kiše pasti u Kninu. Meteorolozi najavljuju da će pasti i do 70mm kiše i da će područje pogoditi grmljavinsko nevreme s kratkotrajno olujnim udarima vetra. 

U petak se očekuje sunčano, ali još uvek nestabilno pa može pasti malo kiše, uglavnom u gorju, naveli su meteorolozi.

Nevreme i u BiH, škola ostala bez krova

 

Olujno nevreme pogodilo je jutros i severne i središnje delove Bosne i Hercegovine prouzročivši manju materijalnu štetu i otežavajući saobraćaj.

Porušena stabla, oštećena vozila i neke od zgrada posledice su nevremena o kojima su izvestili iz Banjaluke, Bugojna, Travnika i Konjica.

Na nekim banjalučkim putevima u jutarnjim je satima bilo neprohodno zbog velike količine kiše koja je pala, a jaki vetar odneo je krov zgrade jedne osnovne škole.

U Travniku je vetar čupao stabla iz korenja, oštetio fasade na nekoliko zgrada uključujući jedan hotel.

U Konjicu je štetu napravio kratkotrajni grad.

Za celu BiH u četvrtak je proglašen žuti meteoalarm uz upozorenje na potencijalno opasne vremenske uslove.

Rizik preti i Crnoj Gori

 

Onlajn meteorološki servis Severe Weather Europe objavio je danas upozorenje na moguće snažno nevreme u Crnoj Gori.

Kako se ističe, temperature vazduha na Balkanu biće niže, a, osim Crne Gore, upozorenje na visoki rizik objavljeno je i za južnu Hrvatsku, južnu Bosnu, jugozapadnu Srbiju, Kosovo, Albaniju i severozapad Severne Makedonije i to zbog jakih vetrova, velikog grada i kiše, te bujičnih poplava i tornada.

Na sajtu crnogorskog Zavoda za hidrometeotologiju i seizmologiju je zbog visokih temperatura objavljen narandžasti meteoalarm za danas i sutra za teritoriju cele Crne Gore.

Iz Zavoda su saopštili da se danas u Crnoj Gori očekuje promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima, ali i uslovima za mestimičnu kišu ili pljusak sa grmljavinom. Više izgleda za padavine biće u zapadnim i severnim predelima. Ponegde su, ističu, moguće i kratkotrajne vremenske nepogode, a vetar će biti mestimično umeren do jak, južnih smerova.

I za sutra prognoziraju promenljivo oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima i nešto svežije, uz uslove za mestimičnu kišu ili pljusak i grmljavinu. Kako navode, više izgleda za padavine u severnim i severoistočnim predelima, prvenstveno tokom drugog dela dana. Vetar će biti slab do umeren, ponegde i pojačan, uglavnom severozapadni i zapadni.

I Srbiji prete vremenske nepogode

 

Kako su najavili iz RHMZ Srbiji danas posle podne i uveče ponegde se očekuju i kratkotrajne vremenske nepogode praćene gradom i olujnim vetrom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA