≫ 

Plenković sa obeležavanja Oluje u Kninu poslao poruku Srbiji: "Napustite jalovu retoriku prošlosti"

Za premijera Hrvatske je najveći egzodus Srba posle Drugog svetskog rata - pobeda

  • 73

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas u Kninu, na obeležavanju godišnjice najvećeg egzodusa Srba posle Drugog svetskog rata, da Hrvatska nikada neće dozvoliti da se dovodi u pitanje, kako je naveo, odbrambeni karakter Oluje, kao i da je to poruka "susednoj zemlji Srbiji koja treba da napusti jalovu retoriku prošlosti i okrene se politici pomirenja i budućnosti".

Za Plenkovića je ta vojno-policijska akcija, u kojoj je proterano između 200.000 i 250.000 Srba, a gotovo 2.000 njih je ubijeno ili se vodi kao nestalo, pobeda u, kako je kazao, "sudbonosnoj bici i temelj za slobodu u kojoj Hrvatska danas uživa".

- Zato su Domovinski rat i pobeda u Oluji temelji savremene hrvatske države. Otkrivanje istine o nestalima, procesuiranje ratnih zloćina i dosezanje pravde ostaje naša trajna dužnost. Zato simboličke geste od prošle godine nastavljamo da sprovodimo vodeći se politikom pomirenja i razumevanja uz poštovanje istine i pijeteta prema svim žrtvama - rekao je Plenković u obraćanju koje uživo iz Knina prenose gotovo svi hrvatski mediji i portali.

Vojno-policijsku operaciju Oluja Hrvatska obeležava kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti, kao i Dan branitelja, a za razliku od prošle godine ceremonija u Kninu se obeležava bez prisustva predstavnika Srba.

Plenković je govorio o pandemiji korona virusa i klimatskim promenama, rekao je i da Hrvatska vodeći politiku modernog suverenizma koja, kako kaže, počiva na osnaživanju Hrvatske zahvaljujući članstvu u EU, zemlja osnažuje sve bitno i hrvatski nacionalni interes.

Video: Hologram sa imenima nastradalih tokom Oluje

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đani

    5. avgust 2021 | 12:19

    Neko će vama isto to da priča kad vam uzme ono što je njihovo: Istru, Dalmaciju, Dubrovnik.Znaš ti dobro ko je to Pelenoviću.

  • hogar

    5. avgust 2021 | 12:19

    celu akciju oluja su uradili penzionisani generali iz Bleckvotersa danasnja Academy agencija za spovodjenje tajnih operacija i koje su ucestvovali u svim sukobima od Avganistana Iraka Libije Sirije... arapsko. prolece, pobuna na Majdanu Ukrajina,.... a pre toga u sukobima u Jugoslaviji a kasnije i na Kosovu... avioni iz Nato-a su bombardovali polozaje RSK i obarali im avione... znaci da je Nato i vojno pomogao Oluju inace ustase i muslimani nebi ni dosli do Knina.... opet se pokazalo. nase nejedinstvo jer RS nije pomogla Krajini niti tadasnja VJ da je to uradjeno drugo bi stanje bilo.. nikad ne zaboraviti i vratiti im kad tad... to je bila genocidna akcija koju sada i stranci. koji su bili. posmstraci tako kvalifikuju....

  • CRO

    5. avgust 2021 | 12:32

    Cuj pokatolicenog srbina cuj ustase najgori od srba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA