Posle skandala sa carine, Hrvatska uzvraća kontra-tužbom: "Britanci kleveću, treba da povuku video"

Dvoje britanskih državljana dobili su kaznu od 100 funti jer su navodno propustili da plate dodatnu boravišnu taksu

  • 2
Hrvatska, korupcija, carina Printscreen Youtube / Sailing Fair Isle

Priča o britanskim moreplovcima koji optužuju hrvatske službe za mito i naplaćivanje nepostojećih kazni, dobila je i svoj nastavak.

Podsetimo, Morski HR je 4. septembra preneo tekst objavljen na stranici koja okuplja pomorce Practical Boat Owners, u kojem se spominje korupcija u kontekstu s hrvatskim carinskim službenicima.

U tekstu na engleskom jeziku, objavljenom još 18. avgusta, objavili su i tajno snimljen video na kojem se vide hrvatski policajci. Tek po objavi javila se Carinska uprava koja traži hitnu objavu ispravke i demantija u kom tvrde da to nisu njihovi, već policijski službenici, a danas se javlja i MUP, piše Večernji.hr. Tvrde da nije bilo propusta u postupanju policijskih službenika, a pritužba stranaca se smatra neutemeljenom. Naprotiv, tražiće uklanjanje spornog videa s Youtube-a, dok se na neovlašćeno snimanje, kažu, zasad nisu osvrtali.

- Odmah nakon objave video snimka na društvenoj mreži, a i povodom pisanog prigovora stranaca, nadležna policijska uprava je još početkom avgusta sprovela potrebne provere navoda. Utvrđeno je kako nije bilo propusta u postupanju policijskih službenika, a pritužba stranaca se smatra neosnovanom -

Naime, britanski državljani su prilikom plovidbe Jadranom počinili prekršaj iz člana 177 za koji su oboje novčano kažnjeni – izdati su im obvezni prekršajni nalozi i izdate su im potvrde o uplaćenim iznosima – jer su 30. juna pristupili izlaznoj graničnoj kontroli na Međunarodnom pomorskom graničnom prelazu Dubrovnik, prilikom čega je utvrđeno da su u Hrvatsku ušli 16. maja preko graničnog prelaza Umag, a da nisu kao državljani treće zemlje na kratkotrajnom boravku u roku od dva dana (48 sati) od ulaska regulisali svoj boravak u Hrvatskoj.

Drugim rečima, nisu prijavili svoj smeštaj u Hrvatskoj, čime su počinili prekršaj iz članka 177 stava 4 Zakona o strancima (Narodne novine 133/20), a za koji je kazna propisana u članku 251 stavku 4 tački 23 istog zakona.

Dakle, kazna koja im je naplaćena i te kako postoji, a novčani iznos koji su platili predstavlja 2/3 iznosa kazne, a što je pogodnost koju predviđa Prekršajni zakon u članu 152 ukoliko se kazna plaća odmah na mestu događaja.

Još jednom napomenimo da su za navedeni iznos uplaćene kazne dobili potvrdu, a novac koji su uplatili “ne odlazi u džepove policajaca”, već u državni proračun. Zaključno, ovo Ministaratvo je administratora društvene mreže obavestilo o klevetničkom i neistinitom sadržaju, te očekujemo njegovo uklanjanje - odgovorili su iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Za dodatno pojašnjenje novinari Morskog pitali su Sandru Capan iz MUP-a u kom potvrđuje da su pod “društvenim mrežama” mislili na Youtube, a isto su, kaže, zatražili i od stranice “Practical Boat Owner“.

– Išli smo na to da se ukloni video, jer su njime želeli da ocrne ne samo hrvatsku policiju, već i celu Hrvatsku, pozivajući moreplovce da ne dolaze ovamo – kazala je Capan, a na pitanje je li u proceduri i prijava zbog neovlašćenog snimanja, kaže: – Nismo se zasad još osvrtali na neovlašteno snimanje.

Dodala je i da im su im pitanja stigla dan nakon objave, te da im je žao što su poslednji saznali za događaje.

Večernji.hr zaključuje da su novinari portala Morski HR upite su slali onim redom, za koji su imali prve informacije, a tekst u kom je britanski časopis Practical Boat Owners spominjao carinike, preveden je na hrvatski jezik, kako bi se hrvatskoj javnosti prenelo šta se to u britanskim medijima piše o hrvatskim službama. Za istinitost već objavljenog Morski.hr je slao upite istim službama.

Hrvatska, korupcija, carina Tekst nije povučen sa britanskog sajta / Printscreen / https://www.pbo.co.uk/

Kao što je vidljivo na linkovima, niti je Youtube izbrisao navedeni sadržaj, niti su to učinili u britanskom časopisu Practical Boat Owners. Hoće li uskoro? Videće se.

Tražili su, navode, i od Ministarstva turizma da reaguje na ovaj slučaj, budući da su njihove službe povratno odgovorile Britancima da taksa koju su morali da plate dubrovačkim policajcima – ne postoji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    6. septembar 2021 | 22:01

    Ha ha haaaha ha...nama iz okoline video i ne treba da bi znali da su olos...ostatak sveta to polako doznaje!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA