Odbijen Janšin zahtev za reviziju presude: Osuđen jer je novinare optužio za medijsko prostituisanje

Pred nižim sudovima Janša je zbog verbalnog napada na novinarke prvo osuđen na tri meseca zatvora, ali se na to žalio

  • 0
Janez Janša

Foto: Tanjug/AP

Slovenački Ustavni sud odbio je danas zahtev premijera Janeza Janše za reviziju presude u slučaju povrede časti i sramoćenja preko Tvitera, kojom je on osuđen uslovno na tri meseca zatvora jer je novinarke RTV Slovenija optužio za "medijsko prostituisanje".

- Na nekakvoj stranici na Fejsbuku javne televizijske kuće nude se jeftine usluge odsluženih prostitutki Evgenije K. i Mojce P.Š. Makro Milan - napisao je Janša na svom nalogu na Tviteru nakon što je 2016. godine u dnevniku RTV Slovenija objavljen prilog u kojem je njegova stranka prozivana za opasne veze sa ekstremnom desnicom i pripadnicima radikalnih grupa, što je njegova partija odmah demantovala.

Zbog uvredljivog tvita za koji su ocenile da je povredio njihovu čast i ime, reagovale su autorke pomenutog TV priloga, novinarka Evgenija Karl i njena urednica Mojca Šetinc Pašek, pa su Janše pokrenule postupak na sudu u kojem im je dosuđena odšteta od po 6.000 evra, ali i privatne kaznene parnice, prenela je Hina.

janez Janša

Foto: Tanjug/AP

Pred nižim sudovima Janša je zbog verbalnog napada na novinarke prvo osuđen na tri meseca zatvora, ali se na to žalio.

Pritom se pozivao na slobodu iznošenja mišljenja i "nekorektnost" televizijskog priloga u kojem su iznete "laži", a uz to kazao je da je spornim tvitom ''aludirao na medijsko, a ne polno prostituisanje''.

U presudi, vrhovne sudije navele su da im cilj nije mešanje u srž slobodnog političkog izražavanja tužene stranke na društvenim mrežama, već da je iznošenje vrednosnih procena o drugim osobama na Tviteru ograničeno postojanjem "uverljive i čvrste osnove" za iznete tvrdnje.

U suprotnom slučaju, ako takva osnova ne postoji, to onda znači da je cilj takvih zapisa na Tviteru "isključivo sramoćenje i ocrnjivanje" drugog pojedinca, naveo je u odluci sud, dodajući da je uz povredu časti i imena, Janša, korišćenjem "seksističkog podtona", pokušao novinarke da obezvredi i kao žene.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA