≫ 

Hrvatica je postala član ISIS pre 10 godina: Živi u kampu, promenila je ime, ne želi da se vraća

Mnoge u Hrvatskoj, slučaj Britanke Šamime Begum, podsetio je na njihovu sugrađanku Doru Bilć koja je pre skoro 10 godina otišla u ISIS

  • 10
Dora Bilić Foto: Društvene mreže

Dok Britanka Šamima Begum moli za povratak u svoju zemlju, Hrvatica Dora Bilić koja se pridružila ISIS - u pre skoro 10 godina nikad se nije javila niti tražila pomoć.

Šamima Begum, jedna od tri srednjoškolke koje su 2015. godine pobegle u Siriju i pridružile se ISIS-u. Ona je nedavno dala intervju za britanske medije u kom iz kampa za sirijske izbeglice moli za povratak u Veliku Britaniju.

Njen jedini zločin, rekla je, bio je taj što je bila glupa da se pridruži ISIS-u. Ona je između ostalog navela da su je izmanipulisali i iskoristili, dok je ona je sve vreme mislila da odlazi u zajednicu muslimana. Kaje se zbog svega i želi da se što pre vrati u svoju zemlju.

Shamima Begum Šamima moli da se vrati u Britaniju Printskrin: ITV

Mnoge u Hrvatskoj, slučaj ove devojke podsetio je na njihovu sugrađanku Doru Bilć koja je pre skoro 10 godina otišla u ISIS.

Šta se dogodilo sa Dorom Bilić?

Hrvatica koja se pridružila Islamskoj državi, Zagrepčanka je iz ugledne porodice, sada ima 34 godine i za svo ovo vreme koliko je u ISIS- u nijednom se nije javila. Šta se tačno s njom sada događa nije poznato. Poslednje informacije koje mediji imaju o njoj datiraju iz 2019. godine kad je viđena u kampu u Siriji gde je živela sa svojom ćerkicom.

Dora, odgajana u katoličkom duhu, šokirala je svoje bližnje prelaskom na islam. Ona je nakon odličnog uspeha u školi upisala Pravni fakultet, ali pošto je shvatila da joj taj fakultet ne predstavlja izazov, odlučila je da se prebaci na drugi fakultet i postane fizioterapeutkinja.

Govorila je nekoliko stranih jezika, volela je da putuje Evropom i posećuje muzeje, a prekretnica u njenom životu bila je kada je došla u London. Tamo je upoznala prvog supruga, tada još hršćanina, ali je on ubrzo prešao u islam i pristupio radikalnim muslimanskim organizacijama.

On je imao veliki uticaj na Doru koja je odlučila da takođe promeni veru. Njihov brak, međutim, nije potrajao. Dora je napustila supruga jer joj nije bio dovoljno ekstreman. Zato je nakon razvoda, pred kraj 2012. godine, odlučila je da se uda u Gornjoj Maoči.

Upoznala je Senada Avdića, zvanog Čađo, koji je u to vreme živeo u selu blizu Brčkog sa suprugom i decom. Nakon susreta s Dorom, ostavio je suprugu, a par se ubrzo preselio u Siriju. Dobili su i dete, prenosi 24sata.hr.

Hafiz Saeed Khan ISIS-K Teroristi grupa Talibani Pripadnici ISIS- a Printskrin: siteintelgroup.com

Dora je ranjena u napadima, muž joj poginuo

Prema izveštaju SOA-e, Dora je 2014. godine ranjena u napadima aviona koji su bombardovali položaje ISIS-a. Njen suprug je u međuvremenu navodno poginuo u borbama u Iraku.

Od tada, kada je viđena u Raki gde su ISIS-ovci imali jako uporište, pa sve do 2019. godine o tada 32- godišnjoj Dori se ništa nije znalo. A onda je u medijima izašla informacija da Dora želi da se vrati u Hrvatsku.

Njen otac i brat odmah su preko Ministarstva spoljnih poslova pokrenuli postupak za njeno vraćanje u domovinu.

- Želimo da poručimo Dori da smo uz nju i da želimo da joj pomognemo - rekli su članovi njene najuže porodice.

Prvi put nakon pet godina jedna osoba iz BiH potvrdila je da je ona viđena pre nekoliko dana na teritoriji koju još uvek kontrolišu ISIS-ovci. Navodno je viđena u Baghuzu, selu na istočnoj obali reke Eufrat, na granici s Irakom, gde su se vodile završne bitke protiv ostataka ISIS-ovih snaga

U kampu je u Siriji i ne želi se vratiti

Ipak, u novembru 2019. godine u medijima se pojavila nova informacija vezana za Doru. Jedna žena poreklom iz Bosne rekla je da se Dora nalazi u kampu u Siriji sa detetom i da ne želi da se vrati.

- Što se tiče sestre (tako se međusobno nazivaju stanovnice kampa.), ja ne znam tačno šta je njen cilj, ali po svemu što vidim mislim da ne želi da ode odavde. Ona želi novu državu i čeka je ovde - glasila je poruka te žene.

Dora se tamo navodno bavi fizioterapijom koju je i završila dok je živela u Londonu.

- Ona je fizioterapeut, pa tako je žene zovu za masažu. Inače, u zadnje vreme jako malo vremena provodi sa ženama s Balkana, mahom je sa Sirijkama. Promijenila je i ime jer ne želi da se vraća - rekla je žena.

Video: Neverovatne scene: Talibani oslobodili na hiljade članova Al-Kaide i ISIS-a iz zatvora

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Simo

    16. septembar 2021 | 08:29

    Njima je u krvi da kolju ako nemože u jasenovcu može u maloj aziji

  • Aleksandar

    16. septembar 2021 | 09:14

    Da je presla u pravoslavlje, odrekli bi je se, sigurno joj ne bi rekli da su uz nju.

  • Zoki

    16. septembar 2021 | 07:10

    Da verovatno je shvatila sta je njena vera, i kako se promoviše. Pa je odlucila da lredje u islam

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA