Novi detalji o Dominikovom nestanku: Psi su nešto nanjušili na sredini jezera

Jezero je dužine 12 kilometara, a koliko god nije široko, otežavajuće je to što jezero ima nezgodnu konfiguraciju dna, koja uključuje mlinove, kuće i druge građevine potopljene nastankom akumulacionog jezera

  • 0
Dominik Branimir Bilobrk Foto: nestali.gov.hr

Desetak pripadnika HGSS-a, uz četvoročlani ronilački tim splitske Specijalne jedinice policije Bat, već treći dan pretražuje područje jezera Peruća u potrazi za 24-godišnjim Dominikom Branimirom Bilobrkom iz mesta Obrovac Sinjski, kod Sinja, u Hrvatskoj.

Dominik je, da podsetimo, u nedelju 19. septembra izašao iz kuće, nikome ne kazavši gde ide, a kad se nije vratio do večernjih sati, alarmirana je policija, prenosi Index.

"Mesecima je govorio da želi da prepliva Perućko jezero"

Spasioci HGSS-a u utorak su pretraživali jezero na mestu gde se pretpostavljalo da je mladić ušao, a radi se o području koje se nalazi otprilike kilometar od mesta gde su dan ranije nađeni njegovo vozilo i osobne stvari, odeća, mobilni telefon...

- Još uvek, nažalost, nemamo dobrih vesti sa Perućkog jezera i nakon celodnevne potrage, nemamo onaj konačan rezultat koji bismo hteli, a to je da pronađemo nestalu osobu, naravno, živu - rekao je šef HGSS stanice Split, Darko Gavrić, kod perućke brane, nedaleko od mesta potrage.

Jezero je dužine 12 kilometara, a koliko god nije široko, otežavajuće je to što jezero ima nezgodnu konfiguraciju dna, koja uključuje mlinove, kuće i druge građevine potopljene nastankom akumulacionog jezera.

- Sutra ćemo nastaviti sa potragom. Danas je, eto, tako kako jest. Verujemo u dobar ishod, uvek se nadamo. Imali smo i pre ovakve situacije i nakon nekoliko dana pronašli bismo nestalu osobu. Živu. Zato i verujemo da još ima nade - rekao je Gavrić.

Objasnio je i zašto se potraga odvija upravo na Perućkom jezeru.

- Ne znamo, naravno, sve što se događalo, ali razlog zašto smo se bazirali na područje Perućkog jezera je to što sa sigurnošću možemo reći da smo tu pronašli odeću i druge lične stvari nestale osobe. Osim toga, u razgovoru sa njegovim najbližima, on je već mesecima govorio da želi da prepliva Perućko jezero i, evo, čini se da je odlučio da uradi u nedelju - kaže Gavrić.

- Sve indicije govore da je najverovatnije momak hteo da prepliva s jedne na drugu stranu... To je tu gde je jezero najuže, 500 metara od nas - rekao je Stipe Božić.

S obzirom na zahtevan teren, HGSS koristi i podvodni dron za pretragu muljevitog dna, a cela akcija se koordinira iz komandnog vozila.

- Ova potraga je specifična zbog samog jezera, koje je sad na tom delu najuže, ali struje su jake. Takođe je jedan deo same ivice jezera i obale minski sumnjiv. I moramo obratiti pažnju na to - rekao je vođa potrage HGSS-a Split Ante Jukić.

Angažovani su i psi, koji su nešto nanjušili na sredini između dvie obale

O području na koje se koncentrovala potraga za 24-godišnjim Dominikom govorio je i jedan od spasioca.

- Na tom mestu su obale jezera najmanje udaljene, nekih 270 metara, i pretpostavka je da je momak tu ušao ako je želeo da prepliva jezero, kao što je navodno i rekao - izjavio je spasilac.

Angažovana su i dva specijalno obučena psa za potrage, i to Mana, pet godina stara mešanka ovčara i bul terijera, koja je prva i reagovala lavežom na mestu koje se nalazi otprilike na sredini rute koju je mladić nameravao da prepliva.

Dominik Branimir Bilobrk Foto: nestali.gov.hr

Kako bi neno otkriće potvrdili, na to područje je doveden i drugi potražni pas, po imenu Drako, star osam i po godina, jedan od najboljih evropskih pasa tragača, koji je takođe, na otprilike istoj poziciji, zalajao i dao do znanja spasiocima da tu ima nečega, zapetljano možda među panjevima i granama, kojih ima mnoštvo na dnu jezera.

Oba psa istrenirana su za potragu za nestalima u vodi

- Uspešnost zavisi 50 posto od sreće da uspemo da suzimo područje pretrage, a ostalo je na Draku da odradi. Kad oseti miris osobe, on počne da laje. Ako je namirisao telo, onda laje malo drugačije, u ređim intervalima i tiše, a ako je živa osoba, onda je lavež veseliji i glasniji - pojasnio je Kruno Stipetić, iz HGSS-a, iz Ogulina.

Nakon toga, negdje oko 15 sati, brodom su se na tu poziciju uputili i ronioci Specijalne policije kako bi proverili da li je telo nesrećnog mladića možda zaista zapelo među granama na 200-tinjak metara udaljenosti od brane Peruća.

Oni su se, pak, susreli sa sa velikom količinom mulja u jezeru na dubini od 30-ak metara, gde je vodostaj dosta nizak, pa su zato i struje dosta jače.

Meštani su rekli da je Dominik znao da odlazi od kuće na nekoliko dana, ali nikada bez najave.

- Nije on ništa specijalno trenirao, nije bio član nekog kluba, ali je mlad i jak, trenirao je sa tegovima kod kuće. Svi se nadamo najboljem, ali tog dana je na Perući bilo jako nevreme i ko zna šta se dogodilo - rekla je jedna meštanka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA