≫ 

Potresna ispovest sina Ljiljane, koju je pomahnitala stranka ubila u sudnici: "Poljubila me pred školom"

Ljiljana je ubijena tokom brakorazvodne parnice Mate i Gordane, koja je tog dana bila zakazana za 9:30

  • 0
Dino Hvalec

Printscreen: Youtube/MRMSOSP

Sin Ljiljane Hvalec, sudije koja je brutalno ubijena 22. septembra 1999. godine u sudnici i dan danas se živo seća poslednjeg puta kada je video svoju majku. Poljubila ga je pred školom i otišla na posao, da se više nikad ne vrati.

Tog kobnog dana postala je žrtva pomahnitalog čoveka u čijoj brakorazvodnoj parnici je sudila. Mato Oraškić je tog 22. septembra na zagrebačkom Opštinskom sudu ubio suprugu Gordanu, a nakon nje, takođe s dva metka, advokata Hajru Prohić. Potom se okrenuo prema stolu sudije i pucao u Ljiljanu. Pucao je i u zapisničarku Stanku Cvjetković koja, iako ju je teško ranio, jedina preživela.

Dino Hvalec, stariji sin ubijene Ljiljane i dan danas se seća majke. U potresnom snimku koje je Ministarstvo rada objavilo na svom Youtube kanalu povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Dino priča kako je izgledalo njegovo detinjstvo.

- Sećam se šetnje s mamom. Ovuda smo stalno prolazili. Često smo išli u park. Igrali se. Sećam se finih jela koja je kuvala, ali i zabave u kuhinji - priseća se Dino u snimku.

Mladić priča kako je njegova mama Ljiljana volela sport.

- Sva igrališta su bila naša. Stalno nas je negde vodila. Pamtim putovanja, izlete, skijanja, letovanja... Podsticala je našu kreativnost. Znala je da se šali, ali uvek kada je trebalo, bila nam je podrška. Sećam se njene sobe na sudu i panoa s našim crtežima. Mama nas je pre posla vodila u školu i u vrtić. Sećam se kako me poljubila pred školom i s bratom otišla prema vrtiću. Tada sam zadnji put video svoju majku. Imao sam devet godina, a moj brat Vito pet. Tada je mama ubijena - ispričao je svoju potresnu priču Dino.

Dino Hvalec

Printscreen: Youtube/MRMSOSP

Ljiljana je ubijena tokom brakorazvodne parnice Mate i Gordane, koja je tog dana bila zakazana za 9:30. Mato, za kojeg su mediji navodili da je već pre maltretirao suprugu, ušao je u sudnicu kroz ulaz na koji se "lakše moglo uneti oružje". Mato je bio policajac... Međutim, mesec dana ranije je suspendovan jer se sumnjalo da je 23. jula 1999. zapalio kuću Gordaninih roditelja.

U sudnici su bile četiri žene: sudija Ljiljana Hvalec, Gordana Oraškić, advokat Hajra Prohić i zapisničarka Stanka Cvjetković. Stanka je jedina preživela masakr i kasnije je svedočila kako je Oraškić ustao i izvadio pištolj nakon što je sudija izdiktirala u zapisnik da je brakorazvodni postupak gotov.

- Kada je sudija Ljiljana Hvalec na kraju brakorazvodne parnice u zapisnik izdiktirala “dovršeno”, čula sam kako joj se oteo uzvik iznenađenja. Podigla sam pogled i videla pištolj u njegovoj ruci. Repetirao ga je i počeo da puca... Izbrojala sam osam hitaca, nadala se da će mu se isprazniti pištolj, da neće pucati u mene. Ali, tada mi je prišao... Ispalio mi je metak u leđa i glavu. A zatim je mirno izašao iz sudnice... – opisivala je Cvjetković.

Mato je, nakon što je počinio trostruko ubistvo i jedan pokušaj ubistva, zgrabio spise za stola, otišao do toaleta i oprao ruke. Zatim je iskoristio gužvu i metež koji je nastao i pobegao.

Uhvaćen na granici

 

Automobilom se zaputio put graničnog prelaza Bregana, ali su ga oko 13 sati uhapsili. Na suvozačkom mestu je držao policijsku uniformu, govorio je kolegama kako ide u slovenske Brežice na sahranu, a potom i na posao.

Pretragom vozila nađen je pištolj, brakorazvodni spis i gotovo 90.000 DEM i 180.000 kuna. Pronađen je i spis o svom predmetu koji je ukrao iz sudnice. Mediji su pisali da je Oraškić prošao poligraf, ali da su materijalni dokazi i iskazi svedoka ipak jasno govorili ko je kriv.

Mediji su tada navodili i da je Oraškić na suđenju izvodio predstavu, a majci ubijene Ljiljane Hvalec dobacio je: ''Đubre jedno!''.

Čitavo suđenje ponavljao je kako je optužba protiv njega montirana.

- Kako bi bilo vama da vas optuže, a izgubili ste tako drage osobe! - rekao je tada u sudnici.

Sudiju Zdravka Jambrovića Oraškić je nazivao korumpiranim pijancem. Istom sudiji je duže vreme pisao iz zatvora, a nakon hapšenja je rekao: "Kad mi skinu lisice, poubijaću sve oko sebe".

Mediji su pisali kako je Oraškovićev motiv bila ljubomora, kao i to da će izgubiti ženu koja se pošto poto htela da se razvede od njega. Navodilo se da je trpela psihičko i fizičko maltretiranje te da je htela da okonča brak.

Video: Mirjana Antonović stigla u Palatu pravde: Suđenje o utvrđivanju očinstva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA