Joanikije pred ustoličenje Metodija: Da bismo prevazišli podele, prepoznajmo jedni druge kao braću po Hristu

- Neka vaš dolazak bude blagosleven i neka bude srećno i blagosloveno ustoličenje episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija - poručio je mitropolit Joanikije i pozvao patrijarha Porfirija da blagoslovi prisutne

  • 0
Patrijarh Porfirije, Berane Printskrin: Youtube/Острог Тв Студио

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije pozdravio je večeras u manastiru Ðurđevi stupovi patrijarha srpskog Porfirija i poručio da ga blagosloveni narod Eparhije budmljinsko-nikšićke dočekuje s radošću i željom da ga zagrli s ljubavlju i odanošću.

- Vi naša svetosti nastavljate delo Svetog Save da date novi zamah obnovi ove Episkpije i duhovnoj i graditeljskoj i svakoj drugoj. Vi nam donosite i blagoslov i mir i pomirenje, jer vršite službu Božju koja je služba pomirenja, prvo da se izmirimo sa Bogom, sa svojom savescću, a onda kao pečat svega - jedni sa drugima -  naveo je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Sve to, kazao je, da bismo prevazišli naše podele, razdore i raskole, da prepoznamo jedni druge kao braću po Hristu.

- Neka vaš dolazak bude blagosleven i neka bude srećno i blagosloveno ustoličenje episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija - poručio je mitropolit Joanikije i pozvao patrijarha Porfirija da blagoslovi prisutne.

Poželevši patrijarhu dobrodošlicu Joanikije je rekao i da patrijarh u ime Hristovo vodi ceo srpski pravoslavni narod i sve narode u jurisdikciji Srpske pravoslavne crkve.

- Vi idete stopama Hristovim i stopama vašeg prethodnika Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa, koji je ovde (u manastiru Ðurđevi stupovi) pre punih osam vekova ustoličio prvog episkopa budmljanskog - rekao je, između ostalog mitropolit Joanikije.

On je opširno govorio o istorijatu manastira Ðurđevi stupovi i poručio da je "ova svetinja i narod koji se oko nje okupljao čuvao veru i oganj, žive pravoslavne iskonske hrišćanske vere".

Rekao je i da je nakon perioda "komunističkog bezbožja", patrijarh Pavle na inicijativu mitropolita Amfilohija blagoslovio obnovu ove Episkopije pre 20 godina.

- I, evo, kao što vidite ona je obnovljena i objedinjena oko svetinje i oko drugih svetinja i pokazala da je ostala verna Hristu Bogu i Svetom Savi i svojim svetinjama u svim najtežim vremenima - naveo je mitropolit.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA