≫ 

Dvoje Bosanaca biće članovi Bundestaga: Žele da pomognu Zapadnom Balkanu na putu EU integracija

Oboje su članovi Socijaldemokratske partije (SPD)

  • 21
Ahmed Husagić, Jasmina Hostert

Foto: Youtube/FACE HD TV, Instagram/jasminahostert

Jasmina Hostert i Adis Ahmetović postaće novi članovi Nemačkog Parlamenta, Bundestaga, nakon što je njihova stranka SPD osvojila dovoljan broj mandata. 

Jasmina (39) poreklom je iz Sarajeva i u novom sazivu parlamenta biće jedan od poslanika.

- Za BiH ja ću sve uraditi da krene putem prosperiteta i da Nemačka uloži napore kako bi BiH postala deo Evropske unije. Nadam se da ćemo tu biti uspješniji - kazala je Hostert ranije.

Osim Jasmine Hostert, novi član Bundestaga trebao bi postati i mladi Adis Ahmetović, kandidat SPD-a iz Hanovera. Mladi socijaldemokrata aktivan je od svoje 15. godine, najprije kroz omladinski aktivizam, a potom kao član SPD-a. Već u 17. godini postao je zamenik predsednika omladinske organizacije stranke za Hanover, a potom i član kabineta pokrajinskog premijera.

Rezultate izbora u Nemačkoj najavio je u razgovoru za Avaz pre mesec dana, kada je istakao da je njegova stranka uvek imala bolji program i kadrove od CDU-a, a njegova želja je da nova nemačka vlada bude formirana bez ove stranke. Govoreći o zapadnom Balkanu, Ahmetović je istakao da se radi o regionu koji pripada Evropi.

- U Nemačkoj sam rođen, živim ovde i volim ovu državu, ali nikada nisam zaboravio odakle sam i šta mi je identitet. Primarno ću se posvetiti spoljnim poslovima. Biću angažovan prvenstveno na približavanju zapadnog Balkana EU, evropskim integracijama BiH, ekonomskom jačanju regiona. Ali ja želim da otvorim i pitanje ulaska Turske u Evropsku uniju, jer mislim da i Turska pripada Evropi i da je neophodno ponovo otvaranje EU sa svojim vrednostima prema toj zemlji – rekao je Ahmetović.

Video: Poslanik Bundestaga: Zašto je u interesu Nemačke da što pre dođe do dogovora Beograda i Prištine?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ischgl

    27. septembar 2021 | 06:57

    E moja Nemacko sta si dozivela.

  • zevs

    27. septembar 2021 | 06:51

    Nemoj molim te da nam oni pomaži inače su čuveni u svetu po pameti🤣🤣🤣🤣

  • Vuk

    27. septembar 2021 | 07:55

    Naravno i da naudi Srbiji. Eeee Nemačka, jado, šta si dočekala, hahahaha!!!???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA