≫ 

U BiH "tone" nelegalnog oružja: "Ne čudi da se naoružanje iz Bosne koristi u obračunima kriminalnih grupa"

Prema ispitivanju UNDP-a, u Bosni i Hercegovini postoji 750.000 komada nelegalnog oružja

  • 0
Arsenal oružja, puške, pištolji

Foto: Shutterstock

Bosna i Hercegovina trenutno raspolaže sa 4.800 tona viškova municije i minskoeksplozivnih sredstava, kao i sa više od 40.000 komada viškova naoružanja.

Deo tog oružja je ukraden, ali nikada nije obelodanjeno gde je završio. Podaci stranih međunarodnih organizacija upućuju na zemlje Zapada. Podaci o rešenom oružju kroz prodaju, donacije, demilitarizaciju ukazuju na 26.272 tone od 2006. do 2020., dok je samo u prva četiri meseca ove godine rešeno 115 tona.

Stručnjak za sigurnost Safet Mušić rekao je za Avaz da, kad se govori o viškovima naoružanja, treba razlikovati nekoliko činjenica.

- Pogotovo kad se govori o sigurnosnim rizicima. Viškovi naoružanja koje se nalazi u vojno kontroliranim područjima nose sa sobom puno manje sigurnosnih rizika. Ono što zabrinjava jeste činjenica da u BiH postoji ogromna količina nelegalnog oružja. Prema ispitivanju UNDP-a, u BiH imamo 750.000 komada nelegalnog oružja. Uzimajući u obzir propusnost naše granice, i ne iznenađuju izveštaji da se oružje iz BiH, ali i celog Balkana koristi u obračunima kriminalnih grupa na Zapadu, a bilo je slučajeva da se ovo naoružanje nađe kod osoba osumnjičenih za terorizam - pojasnio je Mušić.

Dodao je da postoje indicije da se u BiH nelegalno čuva oružje puno većeg kalibra.

- Radi se i o minobacačima, protivavionskim topovima i mitraljezima. Sve je to skriveno na nekim tajnim lokacijama unutar BiH - kazao je Mušić.

Podrška međunarodne zajednice

 

Međunarodni partneri zadovoljni su dosadašnjim tokom uništavanja zaostalog naoružanja, starog od 25 do 50 godina, s upitnim rokovima korišćenja. Svoju podršku najavljuju i u budućem periodu, a do sada su potrošili 3,3 miliona evra.

U poslednjih 10 godina mobilni timovi za obuku EUFOR-a obučili su otprilike 1.000 pripadnika Oružanih snaga BiH za sigurno rukovanje i transport naoružanja, municije i eksplozivnih materija. Međunarodni predstavnici znaju i kuda ide oružje iz BiH.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA