Presude sudije Nevenke privukle pažnju celog regiona: Osudila prosjaka Rajka, ali i jazavca

Sudija Nevenka Šimunović donela je dve presude na Prekršajnom sudu u Gračacu koje su se našle u središtu pažnje javnosti poslednjih dana

  • 0
Beskućnik, beskućnici, lutalica, lutalice, prosjak Foto ilustracija: Pixabay

Dve presude s Prekršajnog suda u Gračacu, našle su se u središtu pažnje javnosti poslednjih dana. O prosjaku Rajku i jazavcu koji je izazvao saobraćajnu nesreću.

Prosjak Rajko iz Knina, osuđen je na uslovnu zatvorsku kaznu u trajanju od 15 dana i oduzeto mu je nepunih osam evra (60 kuna) koje je navodno isprosio. Novac će biti vraćen ljudima koji su mu ga dali, prenosi Jutarnji.

Presuda u slučaju jazavca na autoputu A-1, za koga se veruje da je "kriv", zato što policija nije uspela da pronađe rupu u ogradi kroz koju se provukao na put, pa nije mogla da se ustanovi odgovornost HAC-a.

Obe presude je donela ista sudija, Nevenka Šimunović, jer je ona ujedno i jedina sudija u malom Prekršajnom sudu u Gračacu.

- Sud u Gračacu ima iste slučajeve kao i svi drugi sudovi i ja ih rešavam kao i sve druge sudije - rekla je Nevenka Šimunović, zatečena medijskom pažnjom.

Rajko je  "profesionalni prosjak"

Šimunović je rekla da je osuđeni prosjak bio procesuiran zbog prosjačenja. Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira je određena novčana ili zatvorska kazna za one koji prose ili se odaju skitnji.

- Ja na temelju optužnog predloga dajem prekršajni nalog, na koji čovek ima pravo prigovora, i to s uslovnom zatvorskom kaznom kao najblažom sankcijom, da izbegne čovek trošak jer je navodno prosjak - izjavila je ona.

Međutim, prema njenim rečima, taj isti čovek je, prema podacima iz kaznene evidencije, kriminalac.

- Potparolka policije u Zadru je, osim toga, vešto izbegla podatak da je taj čovek u vreme privođenja imao u džepu čak 246 evra (1.850 kuna) - dodaje sudija.

Ona tvrdi da je "sve po zakonu, a to što potparolka nije dala glavnu informaciju je zapravo izazvalo lavinu komentara".

- On nije gladan hleba, on je čisti profesionalni prosjak - naglašava sudija.

Što se tiče slavnog jazavca, Šimunović navodi da je u svim dosadašnjim presudama iz sudske prakse jasno da u slučajevima životinje na autoputevima, policija sve procesuira, ali to na kraju ide u sferu građanske pravne odgovornosti gde za takve stvari odgovara vlasnik lovišta ili odgovorno lice.

- Takav je dogovor između države i njih. Država im daje određena sredstva koja oni onda isplaćuju na ime naknade štete ako udarite u jazavca, a imala sam i medveda i srnu - kaže ona.

Postoje dve "rupe u zakonu"

Ovakve presude važe i HAC se oslobađa krivice u slučaju da nema rupe na ogradi, kroz koju se životinja provukla, kao u slučaju jazavca. Ima, međutim još jedna "rupa u zakonu", u policijskim izveštajima se rupa gotovo nikada ne pronađe.

- Ako bi se uviđajem pronašao neki trag, što je malo verovatno, to policija neće prijaviti, znači da u postupku nema dokaza. Ljudi iz HAC-a ne mogu na svakom metru puta videti da li je jazavac negde ušao ispod ograde. I onda se odgovornost prenosi na zastupnika lovišta - kaže sudija.

Ona dodaje da je napadaju sa svih strana, a da ju je jedan od kolega podržao, rekavši da je u slučaju jazavca presuda na mestu.

- A i taj prosjak, da je policija naznačila da je čovek u džepu imao gomilu novca, ta presuda ne bi nikome ni bila zanimljiva - ističe ona.

Video: Hteo da postane morska životinja al se predomislio: Jazavca iz luke spašavala Obalska straža

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA