≫ 

Isprosio 234 dinara, uhapšen, sud mu oduzeo novac i propisao kaznu od 3.000 dinara

"... Odao se prosjačenju na način da je ispred ulaza u trgovinu držeći ispred sebe ispruženu ruku i belu plastičnu posudu..."

  • 12
Beskućnik, beskućnici, lutalica, lutalice, prosjak Foto ilustracija: Pixabay

Da ovih dana aktuelna pravosnažna presuda Prekršajnog suda u Gračacu protiv prosjaka nije jedina presuda ove vrste u hrvatskom sudstvu, svedoči prekršajni nalog Opštinskog suda u Rijeci, Stalne službe u Opatiji, od 19. marta ove godine kojim je sedamdesetčetvorogodišnji Ivan P. iz Rijeke novčano kažnjen sa 190 kuna (skoro 3.000 dinara) jer je u decembru prošle godine u Opatiji isprosio 15 kuna (oko 234 dinara). Sud se pohvalio da mu je oduzeo 15 kuna i uplatio ih u državni budžet.

Istovremeno je Ivan P. oslobođen troškova prekršajnog postupka jer nema dovoljno sredstava za život.

Čovek ranije nije prekršajno kažnjavan, a kako je starije životne dobi, nije mu određena mera udaljenja iz Opatije, Matulja, Mošćeničke Drage i Lovrana, "jer je ocenjeno da za sada izricanje takve mere nije potrebno", stoji u prekršajnom nalogu koji potpisuje sudija Lori Košak.

Deo u kom sud opisuje kako je utvrdio da je Ivan P. kriv izgleda ovako, navodi Index: "Dana 13. decembra 2019. u 10.00 sati u Opatiji u Ulici maršala Tita 80 na javnom mestu odao se prosjačenju na način da je ispred ulaza u trgovinu držeći ispred sebe ispruženu ruku i belu plastičnu posudu u kojoj se nalazio sitan novac i gestikulirajući rukama i licem da mu ubace novac u posudu, tražio milostinju od prolaznika prikazujući time svoje teško materijalno stanje, na koji način je isprosio novčani iznos od 15 (petnaest) kuna stičući time sredstva za život na nedopušten način, dakle, odao se prosjačenju, čime je počinio prekršaj iz člana 11. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a u vezi člana 141-a Zakona o izmenama i dopunama Zakona kojima su određene novčane kazne za privredne prestupe i prekršaje." Sud mu stoga "izriče novčanu kaznu u iznosu od 190 kuna a što je u protivvrednosti od 25 evra".

Policija napravila zapisnik o ispitivanju čoveka koji je isprosio 15 kuna

U obrazloženju stoji da je opatijska policijska stanica podnela optužni predlog protiv Ivana P. zbog prekršaja iz člana 11. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Stoji dalje i da je "na osnovu člana 230. Prekršajnog zakona izdat prekršajni nalog jer je ovlašćeni tužilac podneo optužni predlog i u navodima istog i obrazloženju učinio verovatnim počinjenje prekršaja, a to je sve potkrepio obaveštenjem, zapisnikom o ispitivanju osumnjičenog, službenom beleškom, naredbom o određivanju mere opreza i potvrdom o privremenom oduzimanju predmeta".

Sud, nadalje, konstatuje: "Time što se okrivljeni odao prosjačenju, počinio je prekršaj iz člana 11. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, pa ga je valjalo proglasiti krivim i kazniti po Zakonu. Prilikom izbora vrste i mere kazne uzete su u obzir sve olakšavajuće i otežavajuće okolnosti određene odredbom člana 36. Prekršajnog zakona pa je ocenjeno da će se izrečenom novčanom kaznom kod okrivljenog postići svrha kažnjavanja. Ukoliko okrivljeni u roku od 30 dana po pravosnažnosti prekršajnog naloga plati 2/3 izrečene novčane kazne smatraće se da je novčanu kaznu platio u celosti."

Konačno, tu je i deo koji je neodoljiv, navodi Index, pa je prenesen doslovno, u punoj lepoti: "Kako je okrivljeni činjenjem prekršaja pribavio imovinsku korist, na osnovu člana 32. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i člana 76. Prekršajnog zakona valjalo je od okrivljenog oduzeti ukupni novčani iznos od 15 kuna, prema potvrdi broj 01202506 koji iznos će se po pravosnažnosti prekršajnog naloga uplatiti u državni budžet."

Angažman suda znatno više košta od svote koju je kažnjeni isprosio

Ukratko, na siromašnog starca koji je isprosio 15 kuna obrušili su se hrvatska policija i sud, oduzeli mu novac i još ga kaznili sa 190 kuna. Pretpostavljeni trošak angažmana policije i suda, zajedno s prekršajnim nalogom, zapisnikom o ispitivanju osumnjičenog, službenom beleškom, naredbom o određivanju mere opreza i drugim sredstvima za proizvodnju privida pravnog poretka, znatno nadmašuje onih 15 kuna uplaćenih u državni budžet.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Samo JA

    16. oktobar 2021 | 08:36

    Ako je ovo istina...onda je dno dna....

  • valeri

    16. oktobar 2021 | 08:12

    Lude nacije.

  • zivadin kurtovic

    16. oktobar 2021 | 08:15

    A bit će da u civilizovanom svetu nije dozvoljeno prosjačenje ko na balkanu i evropskom bliskom istoku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA