≫ 

Detalji velikog hapšenja zbog krijumčarenja heroina: Oduzeto više od 20 kg droge

Zakonski predviđena kazna za ovakvo delo je od 1 do 12 godina * Ukupno je pronađeno i oduzeto 19.279 grama heroina, 1.331 gram amfetamina, 100 komada ekstazija, 1 kilogram marihuane

  • 0

Velikom akcijom Policijske nacionalne kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala pod imenom "Grota", nakon višemesečne pripreme, razbijen je široki dilerski lanac kojim se iz Bosne i Hercegovine heroin dopremao u Istru i Dalmaciju, navodi Glas Istre.

Operativnom je akcijom obuhvaćeno 12 osoba, od kojih 9 hrvatskih državljana, a troje državljana Bosne i Hercegovine. Hrvatski državljani su godišta: 1976, 1980, 1977, 1978, 1982, 1973, 1978, 1975. i 1970, a bosanski: 1981, 1995. i 1971. Praćeni su od prošlog decembra, a uhapšeni u četvrtak i petak.

Veći deo njih je odranije poznat policiji po krivičnim delima vezanim za zloupotrebu droge. Policija ih sumnjiči da su počinili krivično delo neovlašćene proizvodnje i prometa drogama odnosno da su krijumčarili drogu s područja BiH na područje Hrvatske. Zakonski predviđena kazna za ovakvo delo je od 1 do 12 godina. U kriminalističkom istraživanju ukupno je na više mesta pronađeno i oduzeto 19.279 grama heroina, 1.331 gram amfetamina, 100 komada ekstazija, 1 kilogram marihuane, vage, smese za povećanje droge, mobilni uređaji i veći iznosi kuna i deviznih sredstava.

Jedanaest je osoba uhapšeno, a jedna je osoba u bekstvu (kurir iz BiH). U Istri je akcija sprovedena u Labinu, Rovinju i Poreču. Osim riječkog PNUSKOK-a akcija je sprovedena u koordinaciji s Opštinskim državnim tužilaštvom u Pazinu i odličnom saradnjom s Državnom agencijom za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA), Upravom kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova, splitskim PNUSKOK-om i Službom organizovanog kriminala Policijske uprave istarske.

U koordinisanoj akciji na području Splita i Istre sprovedeno je 30 dokaznih radnji pretraga osoba, domova, garaža i poslovnih prostora u kojima su pronađeni predmeti krivičnog dela odnosno droga, novčana sredstva, i drugi predmeti i prikupljana su obaveštenja važna za utvrđivanje ovih i drugih krivičnih dela i otkrivanja njihovih počinilaca.

Prekinut jedan od najvećih kanala distribucije

 

- Ovom operacijom prekinut je krijumčarski kanal koji je iz Sarajeva plasirao robu za potrebe ilegalnog tržišta u Istri i Dalmaciji, rekao je voditelj riječkog PNUSKOK-a, Božo Barbarić, koji je ocenio da se radi o "izuzetno velikoj zapleni" i da se radi o prekidu "jednog od većih distribucionih kanala prema Hrvatskoj". Očekuje se da će se cena (ilegalnog) heroina na području Pule i Istre podići.

Na novinarsko pitanje o "čistoći" droge Barbarić je odgovorio da ona još nije veštačena, dok o samoj novčanoj vrednosti nije hteo da govori, jer bi to moglo za neke delovati motivišuće. Na pitanje o izvornoj zemlji iz koje potiče ova droga odgovorio je da se uvek može pretpostaviti da se radi o Bliskom Istoku. Radi se o balkanskoj ruti koja ima više krakova, a jedan od njih ide preko BiH (drugi idu preko Albanije, Bugarske, Rumunije...).

- Nakon prvih prikupljenih saznanja i podataka operativnim radom na terenu da se čine krivična dela iz domena zloupotreba droga uspostavljena je međunarodna policijska saradnja sa službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, kazao je Goran Rebić vođa operativne grupe PNUSKOK-a Rijeka dodavši da je tokom gotovo godinu dana trajala ta međunarodna razmena podataka. Pojedinci su bili praćeni od 14. decembra 2020. godine.

Krijumčari koristili fiktivna pozivna pisma

 

To je rezultiralo sprovođenjem posebnih dokaznih radnji koje su dovele do utvrđivanja da se krijumčarenje sprovodi motornim ličnim i teretnim vozilima preko graničnog prelaza Kamensko. Zanimljivo je da su, usled epidemioloških mera, krijumčari koristili fiktivna pozivna pisma za poslovne sastanke.

- Procesuirano je 10 osoba s područja Istarske županije. Naš fokus kroz ovu akciju bio je da kroz uličnu redukciju obuhvatimo više krajnjih kupaca koji bi nas doveli do srednjih i viših dilera s područja Istre, kazao je Dino Hajdarević, šef Službe za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala pri Policijskoj upravi istarskoj. "Ovom akcijom smo presekli lanac distribucije droge prema većim centrima na području Istre, prema Labinu, prema Rovinju, prema Poreču, naravno i prema širem području Pule", kazao je Hajdarević.

Na području Istre pronađeno je više od 4 kilograma heroina i više od 800.000 kuna za koje se opravdano pretpostavlja da potiče od "dilovanja". Kriminalistička obrada se nastavlja.

Video: Zaplenjeno više od 13kg heroina na graničnom prelazu Gradina: Jedna osoba privedena

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA