≫ 

Izronile zidine potopljene srpske svetinje u Hrvatskoj: "Vaskrsla" čudom prirode

Manastir Dragović spada u red tri najznačajnija dalmatinska manastira. Pored Krupe i Krke, koji su sagrađeni nešto ranije

  • 26
Jezero Peruća Foto: Profimedia/Tom Dubravec/Cropix

Jezero Peruća, velika vodena površina između Sinja i Vrlike u Hrvatskoj, ovih je dana na ozbiljno niskom vodostaju, a iz vode izranjaju kameni zidovi koji su 1958. godine, zbog gradnje akumulacionog jezera i hidroelektrane, prosto bili potopljeni.

Iz vode su izvirili i delovi zidina starog pravoslavnog manastira Dragović iz 1395. godine, koji je 1958, zbog gradnje akumulacijskog jezera i hidroelektrane bio potopljen, piše Dnevnik.hr.

Kako prenosi hrvatski Dnevnik, površina jezera Peruća sve se više spušta, voda je sve plića, a lokalno stanovništvo zna da je ispod vode ostao čitav jedan život, potopljen pre više od 60 godina. Gospođa Mara bila je devojčica kada su im potopili kuću.

- Prekrasno, one njive, polja, kukuruzi, cveće na prozorima, ono sve lepo - priseća se Mara Bešlić u izjavi za Dnevnik.

 

Novi manastir sazidan je daleko iznad površine jezera, da bi 1995. godine bio opustošen, a navodno je do početka dvehiljaditih godina služio i kao štala.

Priča o manastiru Dragović ima poseban značaj. Naime, u pitanju je jedan od tri istorijska srpska manastira u Dalmaciji, podignut šest godina posle legendarne Kosovske bitke, u periodu teškom za srpski narod.

Manastir Dragović spada u red tri najznačajnija dalmatinska manastira. Pored Krupe i Krke, koji su sagrađeni nešto ranije.

Video: Da li je hram plovio okeanom?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djuro

    16. oktobar 2021 | 23:16

    Komunisti su unistili dve cega su se dotakli !!!! Najgori soj ljudi

  • milan

    16. oktobar 2021 | 23:15

    Koje su zlo komunisti vidite braco Srbi nista im nije hriscsnsko a narocito pravoslavno sveto

  • Zločin

    16. oktobar 2021 | 23:07

    Kakva je to namera potopiti manastir iz 14 veka?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA