"Videli smo da joj pluća praktično nestaju": Trudnica iz Sarajeva prebačena u Zagreb

Iz sata u sat, uprkos svim učinjenim naporima upala pluća je progredirala i stanje se komplikovalo

  • 8
Trudnica, trudna žena, korona virus

Foto: Pixabay

Trudnica iz sarajevske bolnice, obolela od kovida 19, prebačena je na lečenje u Zagreb helikopterom koji je ustupio Helikopterski servis Republike Srpske, a Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo je osigurao plaćanje.

Prof. dr. Vlado Krajinović i doc. dr. Marko Kutleša primili su pacijentkinju u intenzivnu negu bolnice Fran Mihaljević u Zagrebu, javlja Dnevni Avaz.

- Pacijentkinja, 1989. godište, primljena je na hospitalizaciju 9. oktobra 2021. godine sa obostranom upalom pluća, na prijemu stabilna. Radi se o trudnici kod koje je trudnoća u dobi kada je plod nesposoban za vanmaterični život. Trećeg dana hospitalizacije dolazi do naglog pogoršanja respiratornog stanja, brze progresije upale pluća, koja je zahtevala visoke protoke kiseonika i pacijentkinja je izmeštena na intenzivnu negu. Stanje pacijentkinje se na ordiniranu terapiju prema protokolu za lečenje kovida 19 i dalje pogoršavalo. Veliki napori od strane osoblja su uloženi da se očuva periferna saturacija iznad 95 posto, i zbog pacijentkinje i zbog ploda, a imali smo stalne konsultacije i nadzor ploda od strane ginekologa - kaže prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opšte bolnice "Prim. Dr. Abdulah Nakaš", za portal "Avaza".

Iz sata u sat, kaže sagovornik, uprkos svim učinjenim naporima upala pluća je progredirala i stanje se komplikovalo.

- I u jednom momentu kada smo napravili kontrolni snimak pluća i dijagnostiku, videlo se da ta pluća praktično nestaju i da trudnicu moramo priključiti na respirator. Desilo se ono čega smo se najviše pribojavali, razvila se najteža forma oboljenja pluća u kovidu 19, tzv ARDS, odnosno akutni respiratorni distres sindrom. Vođeni iskustvom, znanjem i mogućnostima, već pre ovog nacrnjeg scenarija, koji smo očekivali s obzirom na brzu evoluciju bolesti, pokušali smo da učinimo sve, kontaktirali smo kolege sa Kliničkog centra u Sarajevu, Banjaluci, kolege iz Zagreba i sve koji imaju iskustva u lečenju ovog stanja da nam pomognu, imajući u vidu da će vrlo brzo pacijentkinji zatrebati i lečenje putem aparata ECMO, kog u Opštoj bolnici u Sarajevu trenutno nemamo. Dobili smo odgovore da ili nemaju ECMO aparat ili je jedan koji imaju zauzet lečenjem drugog pacijenta - priča dr. Gavrankapetanović.

Inače, ECMO je aparat koji zamenjuje funkciju pluća i srca dok se oni oporavljaju, to jeste radi umesto njih.

- Kolege iz Zagreba, iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” su nam bili od velike pomoći, prihvatili su našu trudnicu i mi smo beskrajno zahvalni svima koji pomažu našoj trudnici i nama da se borimo - kazao je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • oliver

    17. oktobar 2021 | 01:24

    Od samog početka pandemije su znali za ECMO da spašava živote, a nabavljali su respiratore koji samo dokrajče najteže pacijente.

  • Milan

    17. oktobar 2021 | 00:50

    Pomozi im Bože

  • Jovan

    17. oktobar 2021 | 08:55

    Tuga,vakcinišite se ljudi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA