≫ 

Ne smeju da piju ni jedu, znoje se i ukočene su: A ako paketić droge pukne u crevima...

U julu su u Zagreb dve mule s ukupno 3,5 kilograma kokaina doletele iz Brazila, a 3. oktobra na aerodrom je stigla i treća sa 76 kapsula punih droge u telu * Da bi došla do dokaza, policija je morala da čeka danima

  • 1

Ako uspe zaradiće, a ako ne - umreće. Izvesno je i jedno drugo, a šta će da prevagne, zavisi od sreće. Kod krijumčarke droge nedavno uhvaćene na zagrebačkom aerodromu dogodila se treća varijanta, sreća u nesreći. Uhvatila ju je policija, ali je preživela i to sa 76 paketića droge u vlastitom organizmu. Da je samo jedan paketić pukao, verovatno bi danas bila pokojna, piše Jutarnji list. 

U julu su u Zagreb dve mule s ukupno 3,5 kilograma kokaina doletele iz Brazila, a 3. oktobra na aerodrom je stigla i treća sa 76 kapsula punih droge u telu. Nakon kriminalističke obrade otkriveno je da je ta 28-godišnja Brazilka u sebi prenosila nepuni kilogram, tačnije 990 grama kokaina. U Zagreb je doletela iz Sao Paula preko Lisabona.

Reč je o veoma opasnom "poslu". Brazilki od 28 godina zasad je određeno mesec dana istražnog zatvora. Carinicima je bila sumnjiva jer im je najavila da će u Zagrebu turistički da ostane 20 dana, a imala je samo mali kofer i ruksak. Sa sobom nije imala ni četkicu za zube.

Odveli su je na rendgen, koji je pokazao da Brazilka u telu ima 76 paketića droge. Ona je sveo vreme negirala da prenosi drogu, a svojevrsno priznanje carinicima dala je tek nakon što su joj pokazali snimak rendgena.

Budući da su se plašili za njeno zdravlje, hospitalizovana je u KBC Zagreb. Da se samo jedan paketić rastvorio u njenom telu, bila bi u velikom riziku od smrti. "Mule" danima gladuju, ni da odu u WC, kao ni da povrate.

Da bi došli do dokaza, policija je morala da čeka danima. Kad je Brazilka konačno obavila veliku nuždu, iz nje je izašao gotovo kilogram kokaina. Tačnije, u 76 paketića bilo je 990 grama kokaina.

Paketiće je progutala još u Brazilu i tako pokušala da ih unese u Hrvatsku. Prema policiji, droga je bila namenjena daljoj preprodaji. Iz policije još nisu izneli informacije o tome ko je Brazilku čekao u Zagrebu. Samo dve nedelje nakon nje, u Zagreb je stigla još jedna "mula", s više od kilograma kokaina.

Žene na ceni

Inače, kako navode stručnjaci, dileri iz Evrope su manje upadljivi i ako nemaju krivični dosije veća je verovatnoća da će uspeti. Žene su posebno na ceni i njima se plaća više.

Od svih pokušaja šverca droge avionima 40 odsto su "mule", 50 odsto koferi, a ostalo je skrivanje narkotika, kamufliranje droge u hranu ili elektroniku.

"Mule" gutaju drogu u kesicama ili kapsulama, a izbace je kad dođu na odredište. Kod nekih je nađeno po nekoliko stotina paketića ili kapsula, a kod pojedinih žena droga je nađena u polnom organu. Oni za ovaj posao dobijaju po nekoliko hiljada evra po pošiljci.

Vežbaju sa smrznutim grožđem

Metoda ovakvog šverca droge je veoma jednostavna: kurir proguta drogu – po pravilu je reč o prahu kokaina, ali se droga pakuje u malene kese od lateksa, uglavnom napravljene od kondoma ili odrezanih prstiju hirurške rukavice. To znači da droga nije u prtljagu, po njoj ne njuškaju policijski psi i dovoljno je da na odredištu kurir obavi veliku nuždu kako bi se došlo do droge, navodi DW.

Tako glasi teorija kriminalaca, ali to nipošto nije tako jednostavno. Kapsule su obično dugačke četiri do osam santimetara i debele oko dva santimetra – progutati nešto tolikih dimenzija bez nagona za povraćanje je skoro nemoguće. Zato kuriri vežbaju komadima šargarepe ili smrznutim grožđem i tek nakon toga kurir može da počne sa „pravim“ poslom.

Onda dolazi i pohlepa kriminalaca: njima, naravno, nije dovoljno da kurir proguta kapsulu ili dve. Uobičajena doza je najmanje pedeset, ponekad čak gotovo stotinu takvih balona i tako policiji često nije niti potreban rentgenski uređaj da bi otkrili kurira. Sa oko kilogram i po takvih balona kokaina u želucu je sasvim sigurno da će kuriru – ili kurirki, pripasti muka za vreme puta, žestoko će se znojiti i biti ukočen – ali će odbijati svaku pomoć ili bilo kakvo piće ili jelo.

Čekaju da priroda odradi svoje

Primera radi, granična policija aerodroma u Buenos Airesu takve osobe onda dovodi u bolnicu Ezeiza – i tamo isprva ne mogu učiniti mnogo više, nego što to čine i kriminalci s takvim kuririma. Smeštaju ih u zasebne sobe koje su opremljene posebnim nužnicima gde izmet neće otići u kanalizaciju – i treba čekati da priroda učini svoje, tek uz malu pomoć: „Jedino što možemo je da im damo laksativ i čekamo. Za to vreme ih lekarski posmatramo, a tu je i policijska patrola“, objašnjava doktor.

Ali glavni problem ovakvog šverca i rizik za kurira je što balon sa kokainom može da pukne. U jednom balonu je obično deset do dvadeset grama čistog kokaina i ako on dođe u crevni trakt, lekari imaju pune ruke posla. A to se događa često. Doktor se posebno seća jednog mladića kojem više nisu mogli pomoći: „Nisu pažljivo zatvorili kapsule pa su se tako istovremeno otvorila četiri balona s drogom. Nismo mogli više ništa da učinimo, nismo mogli nikako da pomognemo mladiću koji je imao jedva dvadesetak godina. Čitav život je još bio pred njim.“

Video: Švercovali kokain u bananama: Policija zaplenila više od tone droge u kontejnerima sa voćem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jq

    20. oktobar 2021 | 05:58

    A zeludac ,creva ? Kako na to reaguje posle nekog vremena :D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA