≫ 

"Svi na intenzivnoj su nevakcinisani. Pozajmljivali smo ECMO uređaje": Korona kosi u Hrvatskoj

Hrvatska iz dana u dan beleži sve veći broj obolelih, a prema nezvaničnim informacijama danas su zabeležili više od 3.000 novih slučajeva

  • 0
Korona, bolnica, ilustracija

Foto: Tanjug/AP

Korona virus se ne smiruje. Balkan ponovo gori, a zemlje u našem komšiluku beleže rekordne brojke. Rumunija je u utorak zabeležila rekordan broj zaraženih i umrlih od početka pandemije, a sve zemlje iz dana u dan imaju sve veći broj kovid pozitivnih.

Situacija je teška i u Hrvatskoj, koja je, prema nezvaničnim informacijama, u protekla 24 sata zabeležila više od 3.000 novih slučajeva. Broj obolelih u konstantnom je porastu. Kako prenose lokalni mediji, u poređenju sa prva dva dana prošle nedelje, reč je o rastu od čak 75 odsto.

Sve više obolevaju deca i mladi, među kojima je najmanja procepljenost.

Zoran Barušić, zamenik direktora Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", pričao je uHRT-ovoj emisiji "Otvoreno" o stanju na klinici.

- Od letnih meseci beležimo postupni porast obolelih. Sad je to u fazi uzlaznog trenda zadnjih nedelja, pogotovo zadnjih dana. Imamo nešto više od 80 bolesnika. To su sve bolesnici različitih životnih dobi, sa sve većim brojem onih mlađe životne dobi što nas posebno brine. Posebno je veliki pritisak na jedinicu intenzivnog lečenja. Imamo 22 bolesnika, od njih je 14 na ECMO potpori. Na ECMO uređaje se stavlja kad se ne može više zbrinjavati pacijent na respiratoru. ECMO je invazivan postupak i njime se pomoću katetera izvlači krv iz organizma i u aparatu se dodaje kiseonik i ponovno vraća u organizam i tako se zamenjuju pluća - objasnio je Barušić.

On je rekao da su krajem prošle nedelje imali dramatičnu situaciju i da su morali od drugih da pozajmljuju ECMO uređaje.

- Sad smo u situaciji da možemo da opskrbimo sve bolesnike. Ističem požrtvovnost naše intenzivne jedinice - rekao je  i dodao kako su svi pacijenti u kovid intenzivnom delu nevakcinisani.

Najmanja procepljenost u Hrvatskoj je u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ivo Ivić, sa Klinike za infektologiju KBC-a Split, rekao je kako je situacija zabrinjavajuća.

- Međutim, za razliku od ostatka Hrvatske koja je u trendu rasta, mi smo više od mesec dana stalno u istoj situaciji, između 75 i 80 hospitalizovanih od kovida. Zasad se ti brojevi ne penju, ali sa zahlađenjem očekujemo da će rasti jer je kod nas zasad toplo razdoblje pa je i širenje smanjeno. U bolnici su zastupljene sve generacije. Među onima koji imaju teški oblik bolesti, koji su na respiratoru, ipak su prvenstveno stariji od 50, a daleko više stariji od 60 godina - rekao je Ivić.

Video: Svet danima obilaze snimci korona haosa u Melburnu: Policija hapsi antivaksere?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA