Građani Tomislavgrada sve češće na ulicama viđaju lisice: Veterinari savetuju na oprez

Za tamošnje veterinare ovakvo ponašanje lisice nije normalna pojava

  • 0
Lisica Foto: Pixabay

U Tomislavgradu, poznatijem kao Duvno, u Federaciji BiH pojava lisica na ulicama tog mesta u blizini stambenih objekata je postala uobičajena, ali i upozoravajući faktor na nešto što nije u prirodi divljih zveri.

Iz Veterinarske stanice je za Fenu rečeno da se ili radi o bolesti, a nije isključeno ni prilagođavanje tih životinja novim životnim uslovima.

Prema informacijama stanara, u blizini franjevačkog manastira, Doma zdravlja Tomislavgrad, ali i samom centru grada, kao i prigradskim naseljima, već nekoliko večeri viđene su lisice koje bez ikakvog straha dolaze pred porodične kuće.

- Iznenadio sam se kad sam video kako lisica namerava da uđe u dvorište bez ikakvog straha, ali ju je sprečio pas. Izašao sam i poterao sam je i ona se izgubila - ispričao je za Fenu jedan od stanovnika naselja u blizini Franjevačkog samostana.

Za tamošnje veterinare ovakvo ponašanje lisice nije normalna pojava.

- Iako ova životinja živi u šumama i podzemnim brlozima nije retkost da se viđa u blizini naselja u potrazi za hranom, ali za njenu pojavu u gradskoj sredini treba gledati s oprezom - smatraju veterinari.

Lovcima su preporučili da se organizuju i ispitaju razloge za ovu pojavu.

Video: Ko bi rekao da su lisice ovoliko sposobne: Ni led, ni voda nisu je sprečili da dođe do svog cilja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA