≫ 

Hrvati od danas bez vize u SAD

Program izuzeće od viza omogućuje putovanje u SAD u poslovne ili turističke svrhe u trajanju do 90 dana

  • 31
Hrvatski pasoš, putovnica, Hrvatska

Foto: Shutterstock

Hrvatskim državljanima od danas je omogućeno da u Sjedinjene Američke Države putuju bez vize, saopšteno je iz američke ambasade u Zagrebu.

Kako je navedeno, ova odluka Elektronskog sistema za odobravanje putovanja (ESTA) se odnosi na hrvatske državljane koji u SAD odlaze u turističkom ili poslovnom aranžmanu, ne duže od 90 dana.

Hrvatsko članstvo u tzv. Programa izuzeća od viza (VWP) važan je korak u daljnjem učvršćivanju ekonomske i sigurnosne saradnje dveju zemalja, poručuju iz ambasade.

- Neverovatno smo zadovoljni što hrvatski građani sad uživaju u mogućnosti putovanja u SAD bez viza - rekao je zastupnik poslova američke ambasade u Zagrebu Mark Fleming, prenosi Jutarnji list.

Kaže da je ovo bio dug, ali važan proces.

- Pozdravljamo napore hrvatske Vlade da ispuni stroge zahteve našeg programa -  izjavio je Fleming.

Program izuzeće od viza je sveobuhvatno sigurnosno partnerstvo Sjedinjenih Američkih Država i zemalja učesnica programa koje omogućuje putovanje u SAD u poslovne ili turističke svrhe u trajanju do 90 dana, a da se pritom štiti nacionalna sigurnost.

Da bi neka država ušla u ovaj program, mora ispuniti kriterijume iz sfere borbe protiv terorizma, sprovođenja zakona, imigracije, sigurnosti dokumenata kao i upravljanja granicom, pojašnjava se u saopštenju. Dodaje se i kako procenat odbijenih viza mora biti ispod tri posto, što je Hrvatska ispunila tek nedavno.

Putnici s već izdatim vizama B1/B2 mogu ih koristiti za put u SAD.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BDP MMF

    23. oktobar 2021 | 10:33

    Istog dana kada je potvrdjen bezvizni sporazum amera sa ujacima, mi smo sklopili bezvizni rezim sa Zimbabveom. Mislim da je potpuno jasno ko je šampion u spoljnoj diplomatiji...

  • Ruja

    23. oktobar 2021 | 10:39

    Svaka cast na uspehu

  • A

    23. oktobar 2021 | 10:34

    Mi ni na Kosovo bez vize.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA