≫ 

Novi detalji akcije "Složna braća": Zaplenjeni luksuzni automobili, među uhapšenima i braća bokseri

Naziv akcije "Složna braća" policija je navodno dodelila zbog dvojice osumnjičene braće, boksaša Stipana i Luke Prtenjače

  • 1
Hrvatska policija, Croatian police Foto-ilustracija: Karl Thomas / allOver Photo / Profimedia

Dan nakon što je policija u akciji kodnog imena "Složna braća", na području Zagreba, Splita i Dubrovnika krenula u finalizaciju akcije protiv ukupno 42 osobe zbog utaje oko 6,7 miliona evra PDV-a, gotovo svi osumnjičeni ispitani su u sredu i četvrtak ujutru u Splitu i Zagrebu, a USKOK je protiv njih i službeno otvorio istragu.

Uhapšena su dvojica Splićana - Tomislav Šoljić, koji je bio u bekstvu još od juna 2020. godine, nakon pucnjave u Kaštel Kambelovcu, u kojoj je ubijen Marijo Boljat zvani Pajkić, a Šoljić nezvanično osumnjičen za njegovo ubistvo i Šoljićev prijatelj Duje Vitaljić, kog policija u sredu ujutru nije pronašla na kućnoj adresi.

Dvojica navodnih organizatora Mirko Vukadin i Goran Novosel ispitani su četvrtak ujutru u prostorijama USKOK-a u Vlaškoj, a obojica su se, kako nezvanično saznaje Jutarnji, branili ćutanjem.

Njihovi advokati juče nisu želeli da komentirišu optužbe protiv svojih branjenika. USKOK je juče poslepodne od zagrebačkog Županijskoga suda zatražio određivanje istražnog zatvora protiv ukupno 23 osumnjičenih, a ostali su pušteni da se brane sa slobode. Deo njih je, navodno, priznao dela koja im se stavljaju na teret i tom prilikom su izneli i detalje odbrane, prenosi Jutarnji.hr.

Bivši reprezentativci

Naziv akcije "Složna braća" policija je navodno dodelila zbog dvojice osumnjičene braće, boksaša Stipana i Luke Prtenjače, protiv kojih je takođe otvorena istraga zbog sumnji da su za nepostojeće usluge izdavali fakture svojih firmi i time pomagali u utaji PDV-a. I Stipan i Luka Prtenjača često su se pojavljivali u medijima i kao vrlo uspešni borci u klasičnom boksu te savateu, kick-boksu, gde su osvajali i domaće i međunarodne turnire i bili reprezentativci.

Stipan Brkljača, pak, u medijima se pojavio i zbog svojega pomalo čudnog obrta, naime, otvorio je kozmetički salon za japansko iscrtavanje obrva, a obojica su imali i građevinske firme. Sada ih obojicu USKOK tereti da su bili deo mreže koju su organizovali Vukadin i Novosel.

Osumnjičeni se terete da su pomoću metode tzv. "nestajućega trgovca", od 2019. godine, prisvojili sebi ilegalno povrat PDV-a u iznosu od spomenutih oko 6 miliona evra te da su na temelju lažnih faktura za uvoz pločica firmi iz Austrije utajili još 1,2 milijuna kuna PDV-a prema osnovi primljenih isporuka i primeni oslobođenja PDV-a za isporuke dobara unutar EU.

Kako su USKOK i policija danas objavili, osumnjičenici, odnosno firme koje su imali, su, prema nalogu Vukadina i Novosela, jedni drugima fakturisali nepostojeće usluge trgovine raznom robom, najčešće građevinskim materijalom, a zatim bi na temelju tih nepostojećih transakcija tražili povrat PDV-a.

Skupi automobili

Navedenih 6,7 miliona evra, koje su tako zaradili, osumnjičeni su, tvrdi USKOK, međusobno podelili - deo su zadržali, deo je uplaćen na račune u inostranstvu, a deo je upotrebljen za kupovinu automobila iz inostranstva. Kako je utvrđeno tokom istrage, Vukadin je vlasnik luksuznih automobila.

Vrlo je moguće da će oba vozila ubrzo biti blokirana. Među uhapšenima nalaze se i tri vlasnice računovodstvenih agencija, koje su, kako tvrdi USKOK, pomagale osumnjičenima da prikriju manjkavosti dokumentacije u trenutku kada su se neke od njihovih firmi u martu ove godine našle pod istragom splitske Porezne uprave. Najmanje šest meseci policija i USKOK tajno su snimali telefonske razgovore osumnjičene i tajno ih pratili.

Video: Policija se svojim terencem zakucala u Porše Kajena kako bi uhapsila osumnjičene za ubistvo Đokića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA