≫ 

Hrvatska ima listu proizvoda koji se mogu uneti: Za 10 pašteta kazna 3.000 kuna, za 11kg mesa 22.000

Oni koji nisu poštovali pravila, na teži način su se uverili šta se ne sme nositi preko granice

  • 6
Hrvatska, korupcija, carina Printscreen Youtube / Sailing Fair Isle

Kao država koja je članica EU-a, Republika Hrvatska ne dopušta unos mesa, mleka i mlečnih proizvoda na svojoj teritoriji.

Iz BiH je u Hrvatsku dopušteno uneti: 2 kg mleka u prahu za bebe, hrane za bebe i hrane za posebne potrebe po osobi, proizvoda životinjskog porekla, kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso, puževi, žablji bataci, takođe 2 kg po osobi, do 20 kg ribljih proizvoda, do 125 g kavijara, a svežeg voća i povrća (osim krompira) do pet kilograma, piše Čapljinski portal.

Mogu se unositi hleb, kolači, keks, čokolada i konditorski proizvodi (uključujući slatkiše), pod uslovom da ništa od toga nije punjeno proizvodima od mesa. Uz posedovanje medicinske dokumentacije može se uneti gotovih lekova za osobne potrebe putnika u količinama potrebnim za lečenje najviše do mesec dana uz obveznu potvrdu lekara.

Iako se građani stalno upozoravaju da je strogo zabranjeno prenošenje svežeg mesa ili suhomesnatih proizvoda, kao i prenošenje mlečnih proizvoda, voća i povrća preko granica EU-a, deo njih se ne osvrće na ova upozorenja. No, oni koji poslednjih dana putuju ka zapadu, svedoci su sve rigoroznijih kontrola i provera.

Oni koji nisu poštovali pravila, na teži način su se uverili šta se ne sme nositi preko granice. Prilikom ulaska u Hrvatsku na graničnom prelazu Izačić/Ličko Petrovo Selo vozača su carinici kaznili sa 5100 kn, odnosno oko 1329 KM, jer je preko granice prenio dve vreće kupusa, tačnije 15 kg.

Kako se navodi u prekršajnom nalogu koji je izdan ovom vozaču, kriv je jer “nije podneo carinsku deklaraciju za robu pod zabranama koja je pronađena u torbama u prtljažnom prostoru i to 15 kilograma svežeg kupusa”.

Osim njega, carinici su kaznili još tri osobe, jednu zbog tri bundeve i to kaznom od 3500 kn, odnosno oko 912 KM, drugu za tri akumulatora s 4000 kn (oko 1040 KM) i plus 400 kn, što je oko 100 KM, za troškove uklanjanja na otpad, te jednu putnicu koja je imala 10 pašteta. Ona je, kako tvrdi vozač, dobila kaznu od 3000 kn, oko 780 KM.

Ranije prošlog vikenda putnica na Graničnom prelazu Maljevac kod sebe je imala 6 kg svežeg i 5 kg suvog mesa zbog čega je kažnjena sa 22.000 kn.

– Iako je od ulaska Hrvatske u EU prošlo već više od 8 godina, nije naodmet podsetiti na jedinstvena carinska pravila pri nadzoru robe u putničkom prometu koje je Hrvatska dužna primenjivati kao deo Carinske unije koju čine državna područja 27 država članica EU-a - saopštili su iz Carina.

- Svaka osoba pri ulazu i izlazu iz carinskog područja EU-a dužna je da nadležnoj carinskoj službi prijavi svu robu koju nosi sa sobom nezavisno radi li se o ličnim stvarima ili robi koja je predmet uvoza ili izvoza, a radi provođenja carinskog nadzora – kazali su i dodali kako im je u cilju informisati građane BiH kako bi granicu prešli bez neugodnosti.

Oslobođenje od plaćanja carine, PDV-a i trošarine odnosi se na uvoz robe čija ukupna vriednost po putniku ne prelazi 2200 kn, a ako je reč o maloletniku, 1100 kn. Iz BiH u Hrvatsku nije dopušten unos mesa i mesnih proizvoda, mleka i mlečnih proizvoda.

Proizvodi životinjskog porekla kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa, žablji bataci dopušteni su u količini do 2 kg. Uvoz bilja, biljnih proizvoda i drugih predmeta iz trećih zemalja podleže zabranama i ograničenjima uvoza usklađeno posebnim propisima EU-a o uvozu biljaka i biljnih proizvoda koji su doneseni kako bi zaštitili biljke u EU-u i održali ih zdravima.

Ti propisi primjženjuju se i na putnički promet, a uključuju i zabrane i ograničenja uvoza bilja i biljnih proizvoda u ličnom prtljagu putnika. Dopušten je uvoz, uz posedovanje fitosanitarnog certifikata, samo u količinama namenjenima za lično korišćenje  putnika ili članova njegove porodice.

– Ako ovlašćeni carinski službenici pri proveri mera nadzora utvrde sumnju u povredu propisa iz svoje nadležnosti, dužni su i ovlašćeni preduzeti potrebne mere kako bi se utvrdilo da li je počinjen prekršaj ili kazneno delo.  Kazna se određuje u granicama, odnosno u rasponu određenom zakonom, na temelju stupnja krivice, opasnosti dela i svrhe kažnjavanja, a uz ostale elemente procenjuje se i količina te vrsta robe u prekršaju – kazali su iz Carinske uprave i dodali:

- Za prekršaj neprijavljivanja robe ili neprijavljivanja sve robe ili nepodnošenja robe ili nepodnošenja sve robe,  propisana je novčana kazna za fizičku osobu od 2000 do 50.0000 kn. Za unošenje ili pokušaj unošenja robe u carinsko područje Unije na skriven način ili iznošenje ili pokušaj iznošenja robe iz carinskog područja Unije na skriven način, za nezakonito izuzimanje ispod carinskog nadzora robe koja nije roba EU bez dopuštenja carinskog ureda te za nepodnošenje carinske deklaracije za robu ili dio robe, ako se radi o robi komercijalne prirode ili robi za koju su propisane zabrane ili ograničenja pri uvozu ili izvozu,  propisana je novčana kazna za fizičku osobu od 3000 do 100.000 kn. 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sexo

    8. novembar 2021 | 07:47

    Toliku djecu ubili u Staroj Gradisci, tolike ljude u Jasenovcu i sada nemoze 2 vrece kupusa u NDH?!

  • Kaze carinik

    8. novembar 2021 | 09:17

    Ako hoces plati ako neces cekaju me tamo druge zrtve znaci dvadesetak metara od carine I onda kao na pijaci.

  • Mrki

    8. novembar 2021 | 07:07

    Pa treba doneti recipročne mere i za Hrvatsko stanovništvo. A počeli su da se glupiraju i kada si u tranzitu. Mada pravila EU kažu drukčije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA