≫ 

Zdravstveni radnici u Konjicu najavili generalni štrajk: Nisu dobili već tri plate

"Na sastanku udruženja jednoglasno je donešena odluka o pokretanju procedura za stupanje u generalni štrajk, koji smo planirali za 26. novembar", kaže Azra Mušinović

  • 2
Medicinske sestre, bolnica, maske, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Zaposleni Opšte bolnice i Doma zdravlja u Konjicu, nezadovoljni zbog kašnjenja plata i blokade računa tih ustanova, najavili su da će 26. novembra stupiti u generalni štrajk ukoliko u narednih desetak dana ne dođe do isplate bar avgustovske plate.

- Na sastanku udruženja jednoglasno je donešena odluka o pokretanju procedura za stupanje u generalni štrajk, koji smo planirali za 26. novembar - rekla je predsednica udruženja Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Doma zdravlja i Opšte bolnice Konjic, Azra Mušinović.

Ona je izjavila da su ljudi umorni od svega ovoga i traže najraniji mogući dan kada bi mogli da pokrenu generalni štrajk, prenosi Avaz.

- Tu su naravno i zakonske procedure koje moraju proći. Naš zahtev je jedan, a to je da u tih desetak dana bar dođe do ispate augustovske plate koja nam kasni i da se uspostavi dalje isplaćivanje zarada - dodala je Mušinović.

Nagomilani problemi

 

Ukoliko dođe do ispunjenja njihovog zahteva, procedura za pokretanje generalnog štrajka će biti obustavljena.

- Ukoliko dođe do ispunjenja našeg zahteva mi ćemo zaustaviti ove pripreme za štrajk i nastaviti rad, očekujući da će se nagomilani problemi rešiti, a ukoliko se to ne desi, mi ćemo stvarno morati da nastavimo sa sindikalnim aktivnostima - poručila je ona.

Navedeni problemi, kako je dodala, mogli bi da dovdu i do kolapsa porodične medicine i hitne pomoći.

- Nama već kasne tri plate, a dosta lekara, pogotovo u Ambulanti porodične medicine, koji su zaposleni na ugovor na određeno vreme, živi van Konjica, rekla je Mušinović.

Ona je objasnila da tim ljudima neće moći da budu produženi ugovori zbog blokade računa koja to sprečava.

- S druge strane oni neće imati ni finansijskih mogućnosti da ostanu da rade ovde, tako da nam se s te strane smeši kolaps porodične medicine, a samim time i Hitne pomoći jer te kolege koje rade u Ambulanti porodične medicine rade i u Hitnoj pomoći - rekla je ona.

Polusatni štrajk upozorenja

 

Predsednik Osnovne organizacije Nezavisnog strukovnog sindikata Opšte bolnice Konjic, Irfan Jazvin izjavio je da u njihovom sindikatu ima i nemedicinskog kadra i da su svi složni oko pokretanja procedure za stupanje u generalni štrajk.

Zaposleni Opšte bolnice i Doma zdravlja u Konjicu prošle sedmice održali su i polusatni štrajk upozorenja, a Jazvin kaže kako im se ni nakon toga niko od nadležnih predstavnika vlasti nije obratio.

- Niko nam se do sada nije obratio s tim da je bilo nekih dojava kako bi plata mogla biti danas, sutra pa za tri dana, a evo do danas ta plata nije uplaćena tako da smo mi, nažalost, morali da donesemo odluku da idemo u generalni štrajk - naglasio je Jazvin.

Video: Sve je pod vodom: Snimci iz drona pokazuju razmere katastrofe u BiH

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kriza je

    17. novembar 2021 | 07:59

    Sve na infuziju prikljucit i ima da se radi.😀

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA