≫ 

Žrtva iz kampa za mučenje migranata na srpsko-makedonskoj granici prijavila krijumčare u Vranju

U velikoj akciji organa iz Srbije i Severne Makedonije, pre nekoliko dana su otkriveni kampovi-mučilištva

  • 0
Migranti, Poljska, Belorusija, granica Foto: Tanjug/AP/Ilustracija

Nakon što je jedna od žrtava, po dolasku u Vranje, nadležnim organima prijavila da grupa krijumčara iz Avganistana i Pakistana u improvizovanim kampovima u šumi, u blizini makedonsko-srpske granice, zlostavlja fizički, psihički i seksualno, ucenjuje i izgladnjuje desetine sunarodnika, Viši javni tužilac u Vranju Danijela Trajković je o slučaju obavestila makedonske kolege.

- U velikoj akciji organa iz Srbije i Severne Makedonije, pre nekoliko dana su otkriveni kampovi-mučilištva. Makedonska policija je uspela da uhapsi četvoricu organizatora, dok su dvojica pobegli ka Srbiji - kaže za Nova.rs osnovni javni tužilac za organizovani kriminal iz Severne Makedonije Vilma Ruskoska.

Prema njenim rečima, ne radi se o postojećim objektima, već o improvizovanim šatorima, tendama, sakrivenim u planini, na veoma nepristupačnom terenu.

- Priprema za akciju je trajala nešto više od mesec dana, a istragu smo započeli čim smo dobili predmet iz Srbije. Moralo je sve da se izvede helikopterima zbog veoma nepristupačnog terena, specijalci su se spuštali. Postavljeni su specijalci i sa srpske i sa makedonske strane, radilo se u koordinaciji sa našom Nacionalnom jedinicom za borbu protiv trgovine ljudima i krijumčarenja i njihovim kolegama iz Srbije - kaže Ruskoska.

Od mučenja su spasili 35 migranata, među kojima su bila i deca. Oni su zbrinuti u prihvatnim centrima.

- Počeo je rasplet, kako su ih tukli, slikali i slali porodicama zbog novca, nisu im davali da jedu, maltretirali su ih… - objašnjava sagovornica.

Započeta je istraga protiv dvoje punoletnih lica iz Pakistana i dvojice maloletnika iz Avganistana, zbog osnova sumnje da su izvršili krivično delo Organizovanje grupe i podsticanje na izvršavanje dela trgovina ljudima, maloletnim licima i krijumčarenje migranata.

Oni su u periodu od avgusta do novembra 2021. godine napravili improvizovane kampove gde su smeštali migrante koji su ilegalno ulazili iz Grčke, a potom ih odatle ilegalno prevozili ka Srbiji i zemljama EU. Oni su svoje sunarodnike zadržavali protiv njihove volje, oduzimali im telefone i lične dokumente i onemogućavali bilo kakav kontakt van kampa. Nemoćne su ih maltretirali, fotografisali i slali njihovim porodicama kako bi iznudili novac za njihovo oslobađanje, uz nasilje i pretnje.

- Tretirali su ih na krajnje surov i ponižavajući način, a sa nekima su imali nedozvoljene polne odnose - stoji u saopštenju tužilaštva za organizovani kriminal.

Video: Pali krijumčari ljudi u akciji Hotspot: U 8 gradova pronađeno skoro 1.000 migranata

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA