≫ 

Crna Gora odlaže kovid potvrdu za javnu upravu: Ona je uslov za ulazak u verske objekte, bioskope

Osim za ulazak u Crnu Goru, za boravak u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, za prisustvo svim kulturološkim i sportskim događajima - kako na otvorenom i zatvorenom prostoru, Nacionalna digitalna kovid potvrda je uslov za ulazak i u dečije igraonice, verske objekte, teretane, bioskope, pozorišta i koncertne hale

  • 0
Tuzi, Crna Gora, Korona virus, koronavirus Foto: Vijesti

Uvođenje Nacionalne digitalne kovid potvrde u javnoj upravi u Crnoj Gori odlaže se do definitivnog izjašnjenja Ministarstva pravde o pravnom osnovu eventualne takve odluke, saopštila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović. Ona je saopštila da će kovid potvrde biti validne šest meseci nakon druge doze vakcine, odnosno od obolevanja, zbog čega se građani ohrabruju da prime treću dozu.

Ona je na pres konferenciji saopštila da će naredne sedmice u Ministarstvu pravde biti održan sastanak na koji će biti pozvani ombudsman Siniša Bjeković, te zastupnica Crne Gore pri Evropskom sudu za ljudska prava Valentina Pavličić.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Boris Marić rekao je da u pitanju afirmacija ljudskih prava i sloboda, te da je potrebna međuresorska saradnja.

- Svi smo na istom zadatku, poštovanje Ustava je naš primarni zadatak. Zato smo oprezni sa uvođenjem kovid potvrda u javnoj upravi, iako mnogo indikatori ukazuju da za tim postoji potreba - rekao je Marić.

On je saopštio da nisu mogli da daju pozitivno mišljenje za uvođenje radikalnijih mera, poput kovid potvrda za javnu upravu, prenosi Rtcg.

Kovid Korona virus bolnica Rusija Russia Foto: Tanjug/AP

Ministarka Borovinić-Bojović saopštila je da su od Ministarstva javne uprave zatražili anonimnu anketu kako bi znali obuhvat imunizovanih u javnoj upravi, te kako bi targetirali one koji razmišljaju o imunizaciji.

- Javna uprava mora da bude primer - rekla je Borovinić-Bojović, i istakla da je u resoru na čijem je čelu vakcinisano oko 85 odsto zaposlenih.

Sa kovid potvrdom u verske objekte, teretane...

Osim za ulazak u Crnu Goru, za boravak u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, za prisustvo svim kulturološkim i sportskim događajima - kako na otvorenom i zatvorenom prostoru, Nacionalna digitalna kovid potvrda je uslov za ulazak i u dečije igraonice, verske objekte, teretane, bioskope, pozorišta i koncertne hale.

- Zabrana novogodišnjih koncerata, podsećamo, doneta je ranije i ostaje na snazi. Međutim, za dane dočeka Nove godine, 31. decembra i 1. januara, kao i tokom božićnih praznika 24. i 25. decembra, kao i tokom 6. i 7. januara, ne važi vremensko ograničenje rada ugostiteljskih objekata do ponoći. Uz posedovanje Nacionalne digitalne kovid potvrde u ugostiteljskim objektima, dozvoljava se i da za stolom budu više od četiri osobe pod uslovom da su obezbeđena četiri metra kvadratna na ukupnoj površini po osobi - rekla je ministarka.

Dozvoljen je, kaže, rad muzičkih izvođača i u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata i spolja.

- Za nastupe u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, svi prisutni – i izvođači i zaposleni i gosti moraju imati Nacionalnu digitalnu kovid potvrdu - kazala je ona, uz napomenu da je predloženo povećanje kazni za nepoštovanje mera.

Govoreći o tome zašto se kasni s implementacijom kovid potvrde i usaglašavanja s Evropskom unijom (EU), ministarka je rekla da je, što se tiče Crna Gore, završeno sve što je bilo potrebno, a da sada sve zavisi od UNDP-a i konekcije s EU.

Video: Šta je to kovid propusnica? Ana Brnabić objasnila kako novi sistem funkcioniše

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA