Milanović dan nakon posete Makrona: Povećana cena za Rafale je za mene skandal

Očekuje, kaže, da će razlika između ponuđene i konačne cifre biti i veća, kao i da se sa tom razlikom mogla kompletno da opremi kopnena vojska

  • 7
Emanuel Makron Zoran Milanović Hrvatska Foto: Tanjug/AP

Hrvatski predsednik Zoran Milanović oštro je danas kritikovao povećanu cenu po kojoj su kupljeni francuski borbeni avioni tipa Rafali i istakao da je to za njega skandal.

Prema prvobitnoj ponudi, Francuska je za 12 Rafala tražila 999 miiona evra.

Sada, rekao je Milanović, idemo ka ceni od 1,2 milijarde.

Očekuje, kaže, da će razlika između ponuđene i konačne cifre biti i veća, kao i da se sa tom razlikom mogla kompletno da opremi kopnena vojska.

- Ispada da idemo prema 1,2 milijadi, što je za mene skandal - rekao je Milanović posle obeležavanja 30. godišnjice rada Instituta društvenih nauka "Ivo Pilar" u Zagrebu.

Milanović je novinarima rekao da se od kopnene vojske odustalo bez obrazloženja.

On je rekao da je dobro imati dobre odnose sa Francuskom, koja je Grčkoj prodala 23 Rafala i potpisali strateški sporazum.

- Španija prodaje oružje Turskoj. Šta ako Grčka i Turska zarate? U takvim stvarima treba držati distancu, družba je družba, služba je služba - naveo je Milanović.

Govoreći o održavanju aviona, Milanović je rekao da je stanje u kopnenim snagama neodrživo i potpuno je izbrisana stavka nabavka oklopnih vozila, "tenkova ubica".

- Ne želim da zvučim kao da nas sutra čeka rat, ali briga i planiranje u vojsci poput brige za vlastite zube - rekao je Milanović, preneli su hrvatski mediji.

Da podsetimo, francuski predsednik Emanuel Makron juče je boravio u poseti Hrvatskoj, tokom koje se sastao i sa Milanovićem.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ANTE BAN

    26. novembar 2021 | 17:02

    Navodno je u pitanju neprikazani iznos PDV-a, ali- to sada nije opravddanje Plenkoviću i ekipi! No; meni je još veći problem ugovoreni rok isporuke, jer- dosta je spor! Kada o ovome razmišljam, bojim se da i ja neću govoriti ono što je jedan Srbin u bgd-POLITICI napisao u komentaru, a glasi;"Braćo" Francuzi: ko sa vama tikve sadi, o glavu mu se razbijaju!"

  • Sibin

    26. novembar 2021 | 15:07

    Hahahah, hrvati strucnjaci!!!

  • Mujo

    26. novembar 2021 | 17:35

    Zato je, uz sve mane, velika, jaka, demokratska Jugoslavija bila najbolje resenje. Pravili smo avione, projektovali nove i bolje, kupovali smo gde smo hteli i sta smo mogli.......niko nije mogao da nas vuce za nos.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA