U Sarajevu počeli protesti: Prosvetari, policajci i državni službenici danas na ulicama

Najava mogućih okupljanja dolazi i iz Saveza penzionera FBiH, koji nisu u potpunosti složili s predlogom izmena Zakona o PIO koji je Federalna vlada uputila u parlamentarnu proceduru i koji im je nada za vanredno i redovno usklađivanje penzija

  • 5
Sarajevo, protest sindikata Foto: Klix.ba

Posle dvodnevnog protesta rudara svih sedam rudnika u Federaciji BiH prošle sedmice, ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo danas su počeli protesti prosvetara, policajaca i državnih službenika, a u najavi je mogući protest i penzionera, javlja Klix.

Učesnici današnjeg protesta žele da upozore kantonalnu vladu i sva resorna ministarstva da moraju da poštuju zakonske procedure, kolektivne ugovore, da treba da vode računa o socijalnom dijalogu i pregovarati sa sindikatima.

Članovi osam sindikata koji zastupaju više od 25.000 radnika koji platu primaju iz Budžeta Kantona Sarajevo, Fonda zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i komunalne privrede Kantona Sarajevo, najavili su ranije da će se okupiti ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, a kako su istakli, učestvovaće predstavnika svih sindikata.

Nacrtom budžeta nije planirano povećanje osnovice za obračun plata radnika u narednoj godini.

Jedan od zahteva je da Vlada KS zajedno sa sindikatima koji predstavljaju radnike, sporazumno utvrdi osnovicu u iznosu od 400 KM i sa sindikatima potpiše sporazum o toj osnovici.

Oni će tražiti od Vlade KS, odnosno kolegijuma i Skupštine KS da povuče nacrt budžeta KS sa dnevnog reda današnje Skupštine.

Kako je ranije najavljeno, osam sindikata će organizirati štrajk upozorenja, a potom, ukoliko bude neophodno, i generalni štrajk u javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo, osnovnim i srednjim školama, predškolskim, visokoškolskim i ustanovama kulture i nauke, MUP-u i organizacionim jedinicama Uprave policije, zavodima i organima državne službe, javnim komunalnim preduzećima i javnim ustanovama zdravstva.

Najava mogućih okupljanja dolazi i iz Saveza penzionera FBiH, koji nisu u potpunosti složili s predlogom izmena Zakona o PIO koji je Federalna vlada uputila u parlamentarnu proceduru i koji im je nada za vanredno i redovno usklađivanje penzija.

Redžo Mehić, predsednik ovog saveza je za sarajevski portal Avaz rekao da je najveći deo penzionera zapao u tešku krizu i da su na granici socijalnog minimuma.

- Nismo zagovornici nereda, ali, ako nema druge, moramo naša prava tražiti na ulici. Nama je voda došla do grla... - rekao je , između ostalog, Mehić.

Video: Voda progutala vozila, evakuišu stanovništvo: Prizori iz Sarajeva lede krv u žilama

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA