Hrvatska privela antivaksere, sumnjiče se za podsticanje terorizma

MUP je saopštio danas da se u pet županija sprovodi kriminalističko istraživanje zbog sumnje počinjenog krivičnog dela "javno podsticanje na terorizam"

  • 14
Markov trg, hrvatska policija Foto: Tanjug/AP

Pripadnici pet policijskih uprava na području pet hrvatskih županija privedeno je najmanje pet osoba, među kojima je i Marko Francišković, vođa antivakserskih protesta, a koji se sumnjiče da su javno podsticali terorizam, preneo je hrvatski portal Index.

MUP je saopštio danas da se u pet županija sprovodi kriminalističko istraživanje zbog sumnje počinjenog krivičnog dela Javno podsticanje na terorizam. Radi se, navodi se, o istrazi zbog sumnji u radnje kojima se podstiče na narušavanje temeljnih ustavnih, političkih, ekonomskih i privrednih ili društvenih struktura Hrvatske napadom na fižički integritet drugih osoba i javne objekte.

Današnjim radnjama obuhvaćeno je više osoba s navedenih područja koje su pod nadzorom policije, stoji u saopštenju i dodaje da će tokom narednih dana policija raditi na prikupljanju dokaza pretresom objekata, vozila i druge opreme.

Index nezvanično saznaje da su među privedenima Marko Francišković, jedan od govornika na nedavno održanom protestu protiv kovid-potvrda u Zagrebu i Šibeniku, Natko Kovačević, teoretičar zavere koji je 2016. godine u HRT-ovoj emisiji iznosio sulude teorije o "Bilu Gatesu koji želi pobiti Hrvate". Saznaju da je među privedenima i Denis Bašnec, koji se predstavlja kao lekar prirodne medicine, fitoterapeutom, herbalistom i nutricionistom.

Reč je, dodaje se, o osobama koje su u zatvorenim grupama na aplikaciji Telegram dogovarali akcije na protestu protiv kovid potvrda u Zagrebu, a neki od njih, dodaje se, predlagali su i nasilno delovanje.

Policija trenutno pretražuje njihove prostore, vozila i traže oružje, mobilne telefone, računare, USB stickove i ostali materijal koji bi im bio od pomoći u istrazi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cv

    3. decembar 2021 | 16:22

    Ne smes ni da imas pravo na slobodan izbor odmah te hapse

  • beast

    3. decembar 2021 | 16:23

    Aha ne prihvatanje vakcine se tretira kao teroristicki akt. Polako

  • Auuuu

    3. decembar 2021 | 16:47

    Tako je!! Sve Antivaksere pohapsiti pod hitno!! Polako, taj dan dolazi, kad nećemo slušati njihove gluposti!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA