Smrt mladića (33) u Hrvatskoj povezana sa vakcinom? Objavljeno zvanično saopštenje

Mladić je preminuo u martu ove godine, 12 dana nakon što je primio vakcinu

  • 19
vakcina

Foto: Tanjug/AP

Smrt mladića iz Hrvatske, koji je preminuo u martu ove godine, HALMED je povezao s vakcinacijom protiv korona virusa. Ovo je prvi smrtni slučaj u Hrvatskoj koji se povezuje sa vakcinom.

Mladić koji se vakcinisao protiv korona virusa preminuo je 12 dana nakon što je dobio vakcinu, a HALMED je sada objavio da je uzročno-posledična veza između smrtnog ishoda i cepiva – verovatna, javlja Dnevnik.

Saopštenje HALMED-a o ovom slučaju prenosimo u celosti:

''Agencija za lekove i medicinske proizvode (HALMED) i Hrvatski zavod za javno zdravlje (HZJZ) danas su zaključili ocenu prijave sumnje na nuspojavu u 33-godišnje muške osobe koja je preminula 12 dana nakon cepljenja vakcinom protiv korona virusa AstraZeneca (novog naziva Vaxzevria). Stručna grupa HALMED-a i HZJZ-a ocenom je zaključila da prijava ispunjava kriterijume prema kojima se smatra sindromom tromboze s trombocitopenijom.

Uzročno-posledična povezanost između primene cepiva i nastalih reakcija i smrtnog ishoda ocenjena je kao: verovatna.

Ovim putem izražavamo iskreno saučešće porodici i prijateljima preminulog gospodina zbog njihovog velikog gubitka.

Uz danas ocenjenu prijavu s, nažalost, fatalnim ishodom, u Republici Hrvatskoj do sada nisu zabeleženi drugi slučajevi ove nuspojave te do sada ni za jedan drugi prijavljeni smrtni ishod nije utvrđena povezanost sa vakcinacijom.

Evropska agencija za lekove je temeljem ocene prijava zaprimljenih u evropskoj bazi nuspojava identificikovla navedeni sindrom i utvrdila da se vrlo retko može pojaviti uz primenu vektorskih cepiva. Tokom ocene EMA-e prikupljena su nova saznanja vezana uz mehanizam nastanka ove vrlo retke nuspojave te način dijagnostifikovanja i lečenja predmetnog stanja, čime su u međuvremenu omogućeni bolji ishodi zbrinjavanja ove nuspojave, odnosno značajno je smanjen rizik od težih ishoda.

EMA je utvrdila da, iako postoji mogućnost pojave ovog vrlo retkog sindroma, ukupne koristi primene predmetnog cepiva u sprečavanju bolesti kovid-19, kao i s njom povezanih rizika od hospitalizacije, potrebe za smeštanjem pacijenata na odeljenje  intenzivne nege i smrti, nadmašuju potencijalne rizike.

Iako, nažalost, svi lekovi i cepiva imaju rizik za razvoj nuspojava, koje u veoma retkim situacijama mogu dovesti do najtežeg ishoda, cepiva su i dalje najbolja zaštita od bolesti kovid-19, koja je dosad odnela više od pet milijuna života i od koje je samo u Hrvatskoj preminulo više od 11.000 osoba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    7. decembar 2021 | 15:41

    Bas cudno da su priznali!

  • Zato

    7. decembar 2021 | 15:41

    Bosanci pobacali sve vakcine st je Austrija donirala Astra Zenika u kontejner

  • ???

    7. decembar 2021 | 16:10

    Laka mu zemlja, ali nije jedini, zato je i zabranjena biopsija, nije mi jasno zbog cega ljudi cute, nije sve u socijalnoj pomoci, sto se dobija kada neko umre da potpisu da je umro od korone

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA