U Hrvatskoj i dalje tri potvrđena slučaja zaraze omikron sojem

Za sada još nema drugih suspektnih slučajeva

  • 0
Omikron soj, korona virus, kovid 19

Foto: Shutterstock

Hrvatska i dalje ima tri potvrđena slučaja zaraze omikron sojem korona virusa i svi su bili na istom poslovnom sastanku kojem su prisustvovali stranci, izjavio je danas epidemiolog Hrvatskog instituta za javno zdravlje Bernard Kaić.

Na tom sastanku je, kaže, bio jedan zaraženi omikronom od stranih učesnika i imao je blagu sliku.

Dodao je da za sada još nema drugih suspektnih slučajeva.

- Drugi svi testirani s tog sastanka i porodični kontakti su negativni - rekao je Kaić i dodao da još nije poznato da li je omikron opasniji od prethodneih sojeva i u kojoj meri.

Prema njegovim rečima, izgleda da je omikron zarazniji i da se zbog toga u Hrvatskoj malo pooštravaju mere prema kontaktima obolelih od tog soja, kao i mere na granici pri ulasku iz zemalju gde je on prisutan.

- Ne možemo reći niti da će biti zarazniji, a pogotovo još ne znamo puno o kliničkoj slici. Sigurno malo treba pooštriti mere, kao što je bilo kad se pojavio delta soj - rekao je i dodao da u izolaciju sada moraju i kontakti pozitivnih na omikron iako su vakcinisani.

- Ovih troje s omikronom su vakcinisani, ali to je premali broj da bi se bilo što zaključivalo - kaže Kaić za zagrebačku N1 tv.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA