≫ 

Šta se zaista krije iza hrvatskog crtanog filma u kojem su Srbi prikazani kao pacovi

U pitanju je parodija satiričnog autora iz Hrvatske

  • 10

Na društvenim mrežama osvanuo je crtani film u kojem su Srbi prikazani kao pacovi. Delovi čuvenog Diznijegov Čarobnog frulaša korišćeni su za izradu ovog crtaća, a narator govori na hrvatskom jeziku. Grad Hamelin preimenovan je u Knin, a Čarobni frulaš predstavljen je kao "svirač iz Čavoglava" što aludira na Marka Perkovića Tompsona. Frulaš u crtaću i svira melodiju Tompsonove pesme "Anica, kninska kraljica", a mnoge je posebno razbesneo deo gde su sir iz crtaća zamenili traktorom.

Crtani je brzo krenuo da se šeruje, podigla se velika bura na društvenim mrežama, potom su i pojedini mediji počeli da prenose vest o ovom crtaću, a ustvari je u pitanju parodija, satiričnog autora Pretjerivač iz Hrvatske.

Pretjerivač je, naime, poznata satirična stranica iz Hrvatske koja se često bavi najosetljivijim temama i kroz brutalan humor ismejava stvarnost, najčešće nacionalizam, desničarske pokrete.

Video snimak crtaća, koji je privukao veliku pažnju, nazvan je "Domovinski rat za najmlađe" i objavljen je na Facebook i Youtube kanalima Pretjerivača, da bi naposletku bio i uklonjen.

U crtaću je satirični autor pokušavao da ismeva hrvatsko društvo danas, kao i politiku HDZ-a.

Kako je korisnik Tvitera Vladan Đukanović objasnio, video, kada je počeo da se širi mrežama, deljen je bez linka, ali sa originalnim potpisom autora sa desne strane.

- Mnogi brzo uviđaju da nije reč o originalnom crtaću, i dele informacije koji su materijali korišćeni, ali i svoja viđenja značenja. Ipak, veći broj ljudi kreće da deli video uz klasične nacionalističke komentare i prozivku neistomišljenika - navodi Đukanović u svom postu.

Video je potom podignut na više Youtube kanala, ali sa prekrivenim potpisom autora. Gotovo istovremeno nalozi Pretjerivača na Facebook-u i Youtube-u više nisu dostupni, pa tako ni originalan post.

Video: Hrvati slave drugo mesto i horski uz Tompsona vređaju Srbe

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tuzno

    9. decembar 2021 | 10:05

    Nista novo. Neki u Hrvatskoj i dalje žive u 1941. za njih rat protiv Srba nikad nije završen.

  • Borivoje

    9. decembar 2021 | 10:38

    Šta će bednici, oni dok postoje imaće kompleks od Srba. To ih nikad proći neće.

  • bole

    9. decembar 2021 | 09:50

    Neki Srbi su opet iznenađeni...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA