≫ 

Dodik: BiH u krizi od kad je formirana

Dodao je da je juče sa evropskim komesarom Oliverom Varheljijem razgovarao o tome šta se može učiniti u BiH da bi došlo do dijaloga

  • 35
Milorad Dodik Foto: Tanjug/AP

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u petak da je BiH u krizi od kad je formirana, te da nije ni trebalo da bude formirana.

- Tako ne bi bilo ni krize - kazao je Dodik za Prvu TV.

Dodao je da je sa evropskim komesarom Oliverom Varheljijem razgovarao o tome šta se može učiniti u BiH da bi došlo do dijaloga.

Naveo je i da Varhelji nije pominjao sankcije, te da ima samo zahteva da se "zaustave neka sredstva iz investicionog projekta koja su usmerena ka BiH".

Dodik je rekao i da ukoliko Zapad pokuša da sankcioniše Republiku Srpsku, time će sam da je odvoji iz BiH.

Napominjući da se do skoro govorilo samo o sankcijama za pojedince, Dodik je rekao da je sada u novoj nemačkoj vladi stranka Zelenih "koji seju nered po regionu i potpuno su jednostrani".

- Ono što znam sigurno to je da EU neće doneti odluku o kolektivnim sankcijama - tvrdi Dodik.

- Uveren sam i znam i zašto govorim, ali je moguće da Nemačka nešto učini u tom pogledu ili Holandija koja je inače tradicionalno neprijateljska prema Srbima - dodao je.

Dodik je podsetio da i Britanija šalje "nekog generala koji je komandovao bombardovanjem srpskih položaja u Republici Srpskoj, komandovao NATO-m koji je bombardovao Srbiju, a koji dolazi u BiH i govori kako treba da budemo demokratski nastrojeni".

Naglasio je da u Srpskoj jesu demokratski nastrojeni, ali da međunarodna zajednica doprinose konfuziji, navodeći kao primer slanje Kristijana Šmita za visokog predstavnika bez odluke Saveta bezbednosti UN, prenosi RTRS.

- Mi smo došli u poziciju da kažemo - ljudi ovo ne funkcioniše, imate Ustav, u njemu piše sve. Republika Srpska neće izaći iz svih institucija u BiH, ali sporimo ono što nije u Ustavu, a sada se upražnjava na nivou BiH - naveo je Dodik.

Dodik je rekao i da Ustavni sud BiH radi po uputstvima koja je nametnula međunarodna zajednica, da 99 odsto odluka donose tri stranca i dva Bošnjaka i da one nameću i zadiru u sve oblasti.

Potvrdio je da je moguće poštovati Ustav, a ne poštovati odluke Ustavnog suda, jer je, kaže, Ustavni sud BiH nakaradan, ali je izvan ingerencija odlučivanja o onome što je tradicionalnim pravom predviđeno da radi ustavni sud.

On je dodao da je Ustavni sud BiH "antiustavan i inkvizicijski" i da Srpska ne može prihvatiti njegove odluke kojima bi se ukinuli Dan Republike, grb, zastava, naziv Srpske, a podsetio je i na nedavne odluke o ukidanju vlasništva Srpske nad šumama i poljoprivrednom zemljištu.

Dodik je naglasio da BiH nema ovlašćenja za odbranu, indirektne poreze, Sud i Tužilaštvo i da je Republika Srpska samo povukla svoje saglasnosti.

Video: Vučić se sastao sa srpskim članom Predsedništva BiH Dodikom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salko

    18. decembar 2021 | 08:47

    Ovaj je ljudina da je I nama jedan ovakav bio bi mir u bosni

  • Nikolas

    18. decembar 2021 | 08:32

    SVE DOK JE NA CELU BOSNJAKA SIN ALIJE IZETBEGOVICA KOJI JE BIO SS OFICIR HANDZAR DIVIZIJE I KLAO SRBE BICE PROBLEMA JER POMIRENJA NEMOZE BITI !!! TU SE NEGUJE MRZNJA PREMA PRAVOSLAVNIM SRBIMA KOJI SU PROTERANI IZ SARAJEVA KAO I JEVREJI KOJIH JE BILO MNOGO !!!!

  • Evo ga salko

    18. decembar 2021 | 08:54

    poce minuse da pise a ni lekove jos nije popio

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA