Republika Srpska počinje obeležavanje treće decenije postojanja: Priprema se niz svečanosti

Program proslave 30 godina postojanja Republike Srpske počeće polaganjem venaca na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske na banjalučkom Groblju "Sveti Pantelija"

  • 6
Dan Republike Srpske Printscreen: Facebook/RTRS

U Republici Srpskoj je sve spremno za današnji početak obeležavanja 30 godina od njenog postojanja, kada će biti položeni venci na spomen obeležja, a uveče svečana akademija u Banjaluci, dok će svečani defile biti upriličen sutra.

Kako je ranije saopšteno iz Kabineta predsednice Srpske Željke Cvijanović, program proslave 30 godina postojanja Republike Srpske počeće polaganjem venaca na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske na banjalučkom Groblju "Sveti Pantelija".

Polaganje venaca na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske predviđeno je i na Trgu palih boraca NOR-a, na Spomen kosturnici na Gradskom groblju i grobnicu dvanaest banjalučkih beba.

Venci će biti položeni i na srpskom vojničkom spomen-groblju Mali Zejtinlik na Sokocu i na spomen-obeležju bivšem predsedniku Republike Srpske Milanu Jeliću u Modriči.

Dodela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima biće upriličena u Kulturnom centru "Banski dvor", dok će svečana akademija povodom Dana Republike Srpske biti održana u Sportskoj dvorani "Borik".

Svečani defile biće održan u Banjaluci sutra, dok će na platou ispred Palate Republike u 19.00 časova biti upriličen vatromet uz koncert Policijskog orkestra MUP-a Republike Srpske.

Prema programu obeležavanja, veliki koncert povodom 30 godina postojanja Republike Srpske biće održan u Istočnom Sarajevu u nedelju, 9. januara sa početkom u 19.30 časova.

Dan Republike Srpske biće obeležen u Brčko distriktu u ponedeljak, 10. januara, kada će biti položeni venci na Spomenik srpskim braniocima Brčkog, dok će svečana akademija biti održana u podne.

Galerija Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske obeležava Dan Republike izložbom "Vječiti Dučić", u saradnji sa Muzejom Hercegovine i Narodnom bibliotekom iz Trebinja, čime je započela i svoje izlagačke aktivnosti za 2022. godinu.

Izložba će biti otvorena do 20. decembra ove godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miodrag

    8. januar 2022 | 10:54

    Kad kažu RS stvorena na genocidu, a ona formirana još 1992. Daleko pre sukoba. Živela Republika Srpska 👍

  • SPravda

    8. januar 2022 | 10:19

    Tu smo ,uz vas smo,jače i više nego ikad pre! Volim te Republiko Srpska🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸

  • Salko tursko kopile

    8. januar 2022 | 08:45

    Neka je sa srecom dragi moji srbi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA